OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" u Doboju: Otvoreno inkluzivno igralište, jedino u regiji

Srna
Foto: srna

DOBOJ - U Doboju je danas svečano otvoreno inkluzivno igralište na otvorenom prostoru Osnovne škole (OŠ) "Vuk Stefanović Karadžić", čija izgradnja je finansirana iz projekta "Promocija fizičke aktivnosti kod djece sa posebnim potrebama" i Gradske uprave Doboja u ukupnom iznosu od 110.000 KM.

Projektom je ova škola, uz osvojeno prvo mjesto na Projektu, dobila i nagradu od 50.000 evra na konkursu koji je raspisala Evropska komisija u kategoriji "Zdravi životni stilovi", a dobojska Gradska uprava platila je preostale troškove.

Direktor škole Ljubiša Blagojević kaže da je za građevinske radove, arhitektonske barijere i uređenje prilaza utrošeno 53.000 KM, za podlogu i sprave 46.000 KM, i oko 10.000 KM za rasvetu, video-nadzor, ogradu i uređenje. On je naveo da igralište je sa odgovarajućim spravama podijeljeno u tri dijela.

Prvi obuhvata stolove za stoni tenis i šah, te hendikep koš. U drugom su klackalice, njihalice, ljuljaške i vrtuljak, dok u trećem je postavljena mini-teretana sa namjenskim spravama. Kako bi inkluzivno igralište zaštitili od oštećenja od lica koja su u ranijem periodu pričinjavala štetu, Blagojević kaže da je postavljena zaštitna ograda sa kapijom, instalirana rasvjeta i video-nadzor. On ističe da će igralište isključivo koristiti djeca sa poteškoćama u razvoju.

Blagojević je zbog podrške na realizaciji projekta uručio zahvalnicu gradonačelniku Doboja Borisu Jeriniću, koji je najavio nastavak podrške aktivnostima na unapređenju standarda svim građanima, uključujući i izgradnju mini fiskulturne sale za djecu sa posebnim potrebama.

Predsjednik Udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama Rajko Todorović ukazao je na značaj igralište na prijeki potreban psiho-fizički razvoj djece sa posebnim potrebama. Svečanost je upotpunjena bogatim kulturno-zabavnim programom, a manifestaciji je prisustvovala i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana