ОШ "Вук Стефановић Караџић" у Добоју: Отворено инклузивно игралиште, једино у регији

Срна
Foto: срна

ДОБОЈ - У Добоју је данас свечано отворено инклузивно игралиште на отвореном простору Основне школе (ОШ) "Вук Стефановић Караџић", чија изградња је финансирана из пројекта "Промоција физичке активности код дјеце са посебним потребама" и Градске управе Добоја у укупном износу од 110.000 КМ.

Пројектом је ова школа, уз освојено прво мјесто на Пројекту, добила и награду од 50.000 евра на конкурсу који је расписала Европска комисија у категорији "Здрави животни стилови", а добојска Градска управа платила је преостале трошкове.

Директор школе Љубиша Благојевић каже да је за грађевинске радове, архитектонске баријере и уређење прилаза утрошено 53.000 КМ, за подлогу и справе 46.000 КМ, и око 10.000 КМ за расвету, видео-надзор, ограду и уређење. Он је навео да игралиште је са одговарајућим справама подијељено у три дијела.

Први обухвата столове за стони тенис и шах, те хендикеп кош. У другом су клацкалице, њихалице, љуљашке и вртуљак, док у трећем је постављена мини-теретана са намјенским справама. Како би инклузивно игралиште заштитили од оштећења од лица која су у ранијем периоду причињавала штету, Благојевић каже да је постављена заштитна ограда са капијом, инсталирана расвјета и видео-надзор. Он истиче да ће игралиште искључиво користити дјеца са потешкоћама у развоју.

Благојевић је због подршке на реализацији пројекта уручио захвалницу градоначелнику Добоја Борису Јеринићу, који је најавио наставак подршке активностима на унапређењу стандарда свим грађанима, укључујући и изградњу мини фискултурне сале за дјецу са посебним потребама.

Предсједник Удружења родитеља и дјеце са посебним потребама Рајко Тодоровић указао је на значај игралиште на пријеки потребан психо-физички развој дјеце са посебним потребама. Свечаност је употпуњена богатим културно-забавним програмом, а манифестацији је присуствовала и посланик у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана