Od teške respiratorne infekcije osam oboljelih

Agencije
Od teške respiratorne infekcije osam oboljelih

BANjALUKA - U bolnicama u Republici Srpskoj je od 13. do 19. januara prijavljeno osam oboljelih od teške respiratorne infekcije, saopšteno je juče iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Domovi zdravlja u RS u ovom periodu prijavili su 3.913 akutnih respiratornih infekcija i 756 oboljenja sličnih gripu. Od početka sezone, 1. oktobra prošle godine, ukupno je prijavljeno 56.207 slučajeva akutne respiratorne infekcije, 8.897 oboljenja sličnih gripu i 166 teških akutnih respiratornih infekcija.

Iz instituta navode da je najveću učestalost prijavljivanja oboljenja sličnih gripu imala regija Istočno Sarajevo, a najmanje Bijeljina i Zvornik, dok je najviše slučajeva teške akutne respiratorne infekcije od početka sezone prijavljeno u dobojskoj bolnici. U institutu su istakli da su u navedenoj sedmici testirana dva uzorka teške akutne respiratorne infekcije, kao i jedan uzorak oboljenja sličnog gripu koji je pokazao da je bio pozitivan na virus gripa tip A.

Grip je ove sezone odnio i prvu žrtvu u BiH. U Kantonalnoj bolnici Zenica krajem prošle sedmice preminuo je pacijent kod kojeg je dokazana influenca tip A.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana