Од тешке респираторне инфекције осам обољелих

Agencije
Од тешке респираторне инфекције осам обољелих

БАЊАЛУКА - У болницама у Републици Српској је од 13. до 19. јануара пријављено осам обољелих од тешке респираторне инфекције, саопштено је јуче из Института за јавно здравство Српске.

Домови здравља у РС у овом периоду пријавили су 3.913 акутних респираторних инфекција и 756 обољења сличних грипу. Од почетка сезоне, 1. октобра прошле године, укупно је пријављено 56.207 случајева акутне респираторне инфекције, 8.897 обољења сличних грипу и 166 тешких акутних респираторних инфекција.

Из института наводе да је највећу учесталост пријављивања обољења сличних грипу имала регија Источно Сарајево, а најмање Бијељина и Зворник, док је највише случајева тешке акутне респираторне инфекције од почетка сезоне пријављено у добојској болници. У институту су истакли да су у наведеној седмици тестирана два узорка тешке акутне респираторне инфекције, као и један узорак обољења сличног грипу који је показао да је био позитиван на вирус грипа тип А.

Грип је ове сезоне однио и прву жртву у БиХ. У Кантоналној болници Зеница крајем прошле седмице преминуо је пацијент код којег је доказана инфлуенца тип А.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана