Obavljena prva laparoskopska operacija želudčane kile

Srna
Obavljena prva laparoskopska operacija želudčane kile

BANjALUKA - Ljekari Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS prvi put su izveli laparoskopsku operaciju hijatalne hernije jednjaka, odnosno želudčane kile.

Ovom vrstom hirurgije omogućen je mnogo brži oporavak pacijenata koji se vrlo brzo nakon operativnog zahvata vraća svakodnevnim aktivnostima, saopšteno je iz UKC-a.

- Ovom procedurom naši ljekari uradili su hijatoplastiku, odnosno ušivanje i sužavanje otvora na dijafragmi kroz koji prolazi jednjak i fundoplikaciju koja podrazumijeva pravljenje manžetne od želuca oko jednjaka po Nisenu, te se na taj način sprečava prelazak kiselog želudčanog sadržaja u jednjak - navedeno je u saopštenju.

Iz UKC-a navode da ova vrsta hirurgije predstavlja zlatni standard za pacijente sa hijatalnim hernijama jednjaka, a preporučuje se na osnovu medicinskih indikacija koje postavlja ljekar - naročito pacijentima koji pozitivno ne reaguju na propisanu terapiju.

Operativni zahvat izveli su hirurg Goran Janjić, asistenti Nebojša Trkulja i Duško Topić, anesteziolog Sanja Jeličić, te instrumentari Duška Šipka i Nikolina Đuđić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana