Обављена прва лапароскопска операција желудчане киле

Срна
Обављена прва лапароскопска операција желудчане киле

БАЊАЛУКА - Љекари Клинике за општу и абдоминалну хирургију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС први пут су извели лапароскопску операцију хијаталне херније једњака, односно желудчане киле.

Овом врстом хирургије омогућен је много бржи опоравак пацијената који се врло брзо након оперативног захвата враћа свакодневним активностима, саопштено је из УКЦ-а.

- Овом процедуром наши љекари урадили су хијатопластику, односно ушивање и сужавање отвора на дијафрагми кроз који пролази једњак и фундопликацију која подразумијева прављење манжетне од желуца око једњака по Нисену, те се на тај начин спречава прелазак киселог желудчаног садржаја у једњак - наведено је у саопштењу.

Из УКЦ-а наводе да ова врста хирургије представља златни стандард за пацијенте са хијаталним хернијама једњака, а препоручује се на основу медицинских индикација које поставља љекар - нарочито пацијентима који позитивно не реагују на прописану терапију.

Оперативни захват извели су хирург Горан Јањић, асистенти Небојша Тркуља и Душко Топић, анестезиолог Сања Јеличић, те инструментари Душка Шипка и Николина Ђуђић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана