Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske: Važne lekcije naučili smo preko noći

Milijana Latinović
Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske: Važne lekcije naučili smo preko noći

Pandemija virusa korona promijenila je školske dane u Srpskoj, natjerala nas da preko noći usvojimo model onlajn izvođenja nastave, ali nije zaustavila zacrtane reforme, učinili smo značajne pomake, a promjene u idućoj godini stižu i u gimnazije.

Istakla je to u intervjuu za “Glas Srpske” ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić podsjetivši na uspješnu digitalizaciju sistema u osnovnim školama i težnju ka istom cilju u srednjoškolskom obrazovanju.

- Inovirani su nastavni planovi i programi za osnovno obrazovanje, digitalizovano šest udžbenika i namjera je da to nastavimo i u narednoj godini. Upisnu politiku za srednje škole kreirali smo u skladu sa potrebama privrede, posvetivši se posebno izvođenju praktične nastave u preduzećima, a u narednoj godini plan je osavremeniti kabinete praktične nastave u srednjim stručnim školama - rekla je Trivićeva.

GLAS: Najavili ste izradu strategije obrazovanja u idućoj godini za period od 2022. do 2030. godine, u čiju će izradu biti uključena privreda. Na čemu će biti fokus kada je riječ o srednjem obrazovanju?

TRIVIĆ: Nakon izvršene standardizacije zanimanja u srednjim stručnim školama, koja je rađena uz podršku privrede i s ciljem sticanja potrebnih konkurentnosti na tržištu rada, u idućoj godini počinjemo sa reformom gimnazija. Vodićemo računa da držimo balans između opšteg i stručnog srednjoškolskog obrazovanja. Ponuda srednjih stručnih tehničkih škola za zanimanja koja garantuju brže zaposlenje dovela je ove godine do manje zainteresovanosti učenika za upis u gimnazije. Reformom gimnazija planiramo vratiti zainteresovanost odličnih učenika za upis u gimnazije.

GLAS: Šta će biti ključno u reformi gimnazija?

TRIVIĆ: U narednom periodu bi trebalo da idemo u pravcu specijalizovanja nastavnih planova i programa i da imamo pored opštih gimnazija i tehničke, informatičke i druge gimnazije, te da na najbolji način spremamo gimnazijalce za nastavak školovanja i za sve ono što diktira privreda budućnosti.

GLAS: Pred nama je kraj prvog polugodišta. Da li ste zadovoljni nastavom koja se odvijala u neuobičajenim uslovima?

TRIVIĆ: S obzirom na okolnosti izazvane virusom korona, smatram da smo na najbolji način uspjeli okončati prethodnu školsku godinu i privesti kraju prvo polugodište ove godine. Nastava na daljinu, snimanje i emitovanje časova bili su veliki izazov sa kojim smo se uspješno izborili svi, učitelji, nastavnici, rukovodstva škola, zaposleni u ministarstvu i roditelji. Svi naredni koraci zavisiće od epidemiološke situacije. Uprkos svemu, prvo polugodište završavamo u školskim učionicama, a to je neprocjenjivo za svakog učenika.

GLAS: S obzirom na to da je Srpska započela reformu u pravcu “nove škole za novo doba”, je li pandemija ubrzala taj proces?

TRIVIĆ: Reformom je bilo predviđeno da imamo jedinstven informacioni sistem u osnovnom obrazovanju, a on je i uspostavljen u svim osnovnim školama sa početkom nove školske godine. Implementirani su edukativni digitalni alati i platforma “eNastava” putem kojih je moguće razmjenjivati nastavne materijale i onlajn komunicirati. Zbog trenutne epidemiološke situacije nastavnici su u veoma kratkom vremenskom roku savladali sve tehnike onlajn komuniciranja i to je veliki korak naprijed u reformi obrazovanja.

GLAS: Smatrate li da su đaci oštećeni s obzirom na to da su časovi trajali kraće od 45 minuta?

TRIVIĆ: Nastava se organizuje u uslovima u kojima je to moguće i u najboljem interesu učenika. Nastavnici su se fokusirali na suštinu gradiva, a za sve ono što se prepozna kao nedostatak u savladavanju lekcija biće obezbijeđeno dodatno vrijeme u drugom polugodištu.

GLAS: Kako su se škole izborile sa pandemijom?

TRIVIĆ: Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, vidljivo je da je situacija u školama pod kontrolom. Nije bilo širenja virusa unutar kolektiva. Udio učeničke populacije u ukupnom broju zaraženih kretao se oko jedan odsto. Vjerujemo da je tome značajno doprinijela zavidna disciplina, kakva je zabilježena među učenicima i svim zaposlenim.  

GLAS: Da li će na isti način biti izvođena nastava i u drugom polugodištu?

TRIVIĆ: Ponašanje građana u vrijeme praznika odrediće epidemiološku situaciju, a time i početak i način izvođenja nastave u drugom polugodištu. Plan je da drugo polugodište počne 21. januara.

Međunarodna

GLAS: Rezultati Međunarodnog istraživanja trendova u znanju matematike i prirodnih nauka “TIMSS 2019”  pokazali su da je znanje učenika četvrtih razreda osnovne škole u BiH u tim oblastima ispod prosjeka. Kako to komentarišete?

TRIVIĆ: Svako istraživanje je značajno u smislu pozicioniranja obrazovnih politika i traženja boljih rješenja. Rezultati  ovog istraživanja odnose se na cijelu BiH iako smo mi tražili podatke i  za RS kako bismo ih mogli analizirati, te utvrditi pravce poboljšanja. Mi ćemo i u narednom periodu učestvovati u međunarodnim istraživanjima, ali u skladu sa nadležnostima RS u oblasti obrazovanja. Zbog toga tražimo da na sljedećem istraživanju RS bude izdvojena kao posebna jedinica kako bismo na osnovu rezultata znali šta treba da popravimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana