Nastava na daljinu sve izvjesnija

Danijela Bajić
Nastava na daljinu sve izvjesnija

BANjALUKA - Nova akademska godina za brucoše na oba javna univerziteta u Republici Srpskoj počinje 5. oktobra, a nastavu će umjesto u amfiteatrima, po svemu sudeći, studenti pratiti od kuće, osim praktičnog dijela, koji će morati raditi na fakultetima.

Studenti su zbog aktuelne epidemiološke situacije nastavu u posljednjem semestru pratili iz domova uz pomoć platformi na internetu, koje nisu bile iste u Istočnom Sarajevu i Banjaluci.

Imajući u vidu činjenicu da situacija izazvana pandemijom još traje, u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS planiraju da oba javna univerziteta koriste jedinstvenu platformu za onlajn nastavu, zbog čega je formirana komisija. 

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić kaže da je komisija, nakon što je sagledala tehničke mogućnosti za izradi jednoobraznog rješenja za onlajn nastavu, zaključila da to trenutno nije izvodljivo, jer zahtijeva dodatno vrijeme i novac.

- Dogovor je da ministru predložimo da u novoj akademskoj godini zadržimo platforme iz prethodnog semestra. Banjaluka je koristila “gugl učionicu”, a mi “mudl”, u sklopu koje se koristili “zum” i “mit” - rekao je Kulić.

Jedan od zaključaka komisije je da svi fakulteti na jednom univerzitetu, odnosno svi profesori i asistenti koriste istu platformu, a ne kao što je bilo slučajeva, da na sajt, odnosno mejl adrese studenta postave samo svoju prezentaciju. 

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da će potpuno poštovati epidemiološke preporuke i raditi sa ministarstvom na pripremi instrukcija za izvođenje nastave u složenim epidemiološkim situacijama.

- Praktična nastava će sigurno morati da se odvija na Univerzitetu i fakultetima u manjim grupama, uz poštovanje epidemioloških preporuka - kaže Gajanin.

Kada je riječ o teorijskoj nastavi, Gajanin je rekao da će za studijske grupe vjerovatno biti ostavljena mogućnost održavanja nastave na daljinu s tim da će se izvoditi iz učionica.

- Nastavnik će imati obavezu da dođe u učionicu i održi predavanje. Odgovarajući broj studenata će, vjerovatno, moći fizički da bude prisutan prema epidemiološkim preporukama, a ostali će takvu nastavu pratiti onlajn, na osnovu odgovarajućih platformi - istakao je Gajanin. Dodao je da je nastava za starije studente planirana u novembru, s obzirom na to da je studentima omogućeno osam ispitnih rokova, od kojih su dva predviđena u oktobru.

- U obavezi smo da taj mjesec, odnosno oktobar, nadoknadimo ili radnim danima ili subotama. Cilj je da u saradnji sa Ministarstvom omogućimo studentima da upišu narednu godinu bez obzira na izazove - rekao je Gajanin.

Iz Ministarstva poručuju da je formiran tim koji će raditi na izradi unificiranog rješenja za onlajn nastavu, odnosno jedinstvene platforme za elektronsko učenje ja javnim univerzitetima.

- Kako će se nastava odvijati zavisi od epidemiološke situacije, ali sigurno je da će oba univerziteta biti spremna za bilo koji vid nastave kad počne akademska godina - istakli su u Ministarstvu.

Pripravnici

Vlada RS usvojila je na jučerašnjoj sjednici Informaciju o stručnom osposobljavanju najboljih studenata Srpske. Premijer Radovan Višković rekao je da je time za 34 studenta generacije sa dva javna univerziteta u Srpskoj omogućeno obavljanje pripravničkog staža od 1. septembra.

+++ 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana