Настава на даљину све извјеснија

Данијела Бајић
Настава на даљину све извјеснија

БАЊАЛУКА - Нова академска година за бруцоше на оба јавна универзитета у Републици Српској почиње 5. октобра, а наставу ће умјесто у амфитеатрима, по свему судећи, студенти пратити од куће, осим практичног дијела, који ће морати радити на факултетима.

Студенти су због актуелне епидемиолошке ситуације наставу у посљедњем семестру пратили из домова уз помоћ платформи на интернету, које нису биле исте у Источном Сарајеву и Бањалуци.

Имајући у виду чињеницу да ситуација изазвана пандемијом још траје, у Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС планирају да оба јавна универзитета користе јединствену платформу за онлајн наставу, због чега је формирана комисија. 

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић каже да је комисија, након што је сагледала техничке могућности за изради једнообразног рјешења за онлајн наставу, закључила да то тренутно није изводљиво, јер захтијева додатно вријеме и новац.

- Договор је да министру предложимо да у новој академској години задржимо платформе из претходног семестра. Бањалука је користила “гугл учионицу”, а ми “мудл”, у склопу које се користили “зум” и “мит” - рекао је Кулић.

Један од закључака комисије је да сви факултети на једном универзитету, односно сви професори и асистенти користе исту платформу, а не као што је било случајева, да на сајт, односно мејл адресе студента поставе само своју презентацију. 

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да ће потпуно поштовати епидемиолошке препоруке и радити са министарством на припреми инструкција за извођење наставе у сложеним епидемиолошким ситуацијама.

- Практична настава ће сигурно морати да се одвија на Универзитету и факултетима у мањим групама, уз поштовање епидемиолошких препорука - каже Гајанин.

Када је ријеч о теоријској настави, Гајанин је рекао да ће за студијске групе вјероватно бити остављена могућност одржавања наставе на даљину с тим да ће се изводити из учионица.

- Наставник ће имати обавезу да дође у учионицу и одржи предавање. Одговарајући број студената ће, вјероватно, моћи физички да буде присутан према епидемиолошким препорукама, а остали ће такву наставу пратити онлајн, на основу одговарајућих платформи - истакао је Гајанин. Додао је да је настава за старије студенте планирана у новембру, с обзиром на то да је студентима омогућено осам испитних рокова, од којих су два предвиђена у октобру.

- У обавези смо да тај мјесец, односно октобар, надокнадимо или радним данима или суботама. Циљ је да у сарадњи са Министарством омогућимо студентима да упишу наредну годину без обзира на изазове - рекао је Гајанин.

Из Министарства поручују да је формиран тим који ће радити на изради унифицираног рјешења за онлајн наставу, односно јединствене платформе за електронско учење ја јавним универзитетима.

- Како ће се настава одвијати зависи од епидемиолошке ситуације, али сигурно је да ће оба универзитета бити спремна за било који вид наставе кад почне академска година - истакли су у Министарству.

Приправници

Влада РС усвојила је на јучерашњој сједници Информацију о стручном оспособљавању најбољих студената Српске. Премијер Радован Вишковић рекао је да је тиме за 34 студента генерације са два јавна универзитета у Српској омогућено обављање приправничког стажа од 1. септембра.

+++ 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана