Milekić: Znanje stranih jezika otvara velike mogućnosti

Srna
Milekić: Znanje stranih jezika otvara velike mogućnosti

BANjALUKA - Značaj učenja stranih jezika ogleda se u činjenici da se mnoga vrata i mogućnosti otvaraju onima koji znaju bar jedan strani jezik, te na taj način socijalno i ekonomski “raste” pojedinac, ali i društvo, rekla je Srni viši bibliotekar u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske Ljubica Milekić.

Milekićeva je, povodom obilježavanja Evropskog dana jezika - 26. septembra, izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da postoji sve veći broj jezičkih centara i škola za učenje stranih jezika, što ukazuje da je u prethodnom periodu znatno podignuta svijest o značaju učenja stranih jezika u svakoj životnoj dobi.

“Čak je i školski sistem pomjerio granicu izučavanja stranih jezika, te osnovci već u trećem razredu dobijaju strani jezik. Za izučavanje jezika ne može biti ni prerano ni prekasno”, rekla je Milekićeva.

Ona je istakla je važnost učenja stranih jezika i u činjenici da svako ko ostane samo na znanju maternjeg jezika, mnoga vrata su mu zatvorena i sužava se krug njegovog djelovanja.

“Kroz učenje jezika učimo i o drugim kulturama, lakše razumijemo jedni druge, te ne ostavljamo prostora konfliktima”, rekla je Milekićeva.

Prema njenim riječima, Narodna i univerzitetska biblioteka Srpske već 13 godina obilježava Evropski dan jezika s ciljem promocije multikulturalnosti i višejezičnosti.

“Nastojimo da izreku Koliko jezika govoriš toliko vrijediš pretočimo u stvarnost, te da stimulišemo građane svih uzrasta da uče strani jezik, jer je to jedan od načina da se unaprijedi međusobno razumijevanje i da se kulturološke razlike prevaziđu”, naglasila je Milekićeva.

Ona je dodala da je ova manifestacija, koja je danas organizovana u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, prilika da se ljudi upoznaju, uvežu, te izrazila zadovoljstvo što je ove godine zabilježeno veliko interesovanje za nju.

“Ove godine akcenat je na literarnom i likovnom konkursu za učenike osnovnih škola, u okviru kojih su djeca pisala radove o temi Pričajmo istim jezikom, te crtala simbole evropskih gradova”, rekla je Milekićeva.

Ona je navela da je u okviru obilježavanja Evropskog dana jezika organizovana i radionicu za profesore stranih jezika “Socijalne i radne forme virtuelne i nastave u učionici” koja je zabilježila veliko interesovanje, kao i Sajam jezika, u okviru kojeg su škole stranih jezika, instituti i jezički centri na štandovima promovisali programe svog rada, ponudu kurseva i kulturne aktivnosti.

Evropski dan jezika ustanovljen je 2001. godine na inicijativu Savjeta Evrope i uz pokroviteljstvo EU u uvjerenju da je višejezičnost na starom kontinentu dragocjena realnost koju treba sačuvati, vrednovati i braniti u budućnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana