Mилекић: Знање страних језика отвара велике могућности

Срна
Mилекић: Знање страних језика отвара велике могућности

БАЊАЛУКА - Значај учења страних језика огледа се у чињеници да се многа врата и могућности отварају онима који знају бар један страни језик, те на тај начин социјално и економски “расте” појединац, али и друштво, рекла је Срни виши библиотекар у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске Љубица Милекић.

Милекићева је, поводом обиљежавања Европског дана језика - 26. септембра, изразила задовољство због чињенице да постоји све већи број језичких центара и школа за учење страних језика, што указује да је у претходном периоду знатно подигнута свијест о значају учења страних језика у свакој животној доби.

“Чак је и школски систем помјерио границу изучавања страних језика, те основци већ у трећем разреду добијају страни језик. За изучавање језика не може бити ни прерано ни прекасно”, рекла је Милекићева.

Она је истакла је важност учења страних језика и у чињеници да свако ко остане само на знању матерњег језика, многа врата су му затворена и сужава се круг његовог дјеловања.

“Кроз учење језика учимо и о другим културама, лакше разумијемо једни друге, те не остављамо простора конфликтима”, рекла је Милекићева.

Према њеним ријечима, Народна и универзитетска библиотека Српске већ 13 година обиљежава Европски дан језика с циљем промоције мултикултуралности и вишејезичности.

“Настојимо да изреку Колико језика говориш толико вриједиш преточимо у стварност, те да стимулишемо грађане свих узраста да уче страни језик, јер је то један од начина да се унаприједи међусобно разумијевање и да се културолошке разлике превазиђу”, нагласила је Милекићева.

Она је додала да је ова манифестација, која је данас организована у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, прилика да се људи упознају, увежу, те изразила задовољство што је ове године забиљежено велико интересовање за њу.

“Ове године акценат је на литерарном и ликовном конкурсу за ученике основних школа, у оквиру којих су дјеца писала радове о теми Причајмо истим језиком, те цртала симболе европских градова”, рекла је Милекићева.

Она је навела да је у оквиру обиљежавања Европског дана језика организована и радионицу за професоре страних језика “Социјалне и радне форме виртуелне и наставе у учионици” која је забиљежила велико интересовање, као и Сајам језика, у оквиру којег су школе страних језика, институти и језички центри на штандовима промовисали програме свог рада, понуду курсева и културне активности.

Европски дан језика установљен је 2001. године на иницијативу Савјета Европе и уз покровитељство ЕУ у увјерењу да је вишејезичност на старом континенту драгоцјена реалност коју треба сачувати, вредновати и бранити у будућности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана