Marinković: Zaštititi domaću proizvodnju

Srna
Marinković: Zaštititi domaću proizvodnju

ŠAMAC - Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske ističu da je zbog pandemije virusa korona znatno ugrožen poljoprivredni sektor u BiH, te apeluju na nadležne institucije i Savjet ministara da preduzmu hitne mjere za zaštitu domaće proizvodnje.

Predsjednik republičkog Udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković rekao je novinarima da je smanjena potrošnja gotovo svih proizvoda u BiH kada je riječ o poljoprivrednom sektoru.

- Otežan je plasman svinjskog i junećeg mesa, jer se uvoz odvija nesmetano kao i u redovnim uslovima, a potrošnja je bitno smanjena - dodao je on.

On je podsjetio da je nedavno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izdvojilo oko tri miliona KM za interventni otkup.

- Poljoprivrednici, prema našim informacijama, nisu zadovoljni dinamikom interventnog otkupa. Lagano pristižu sljedeći turnusi koji nisu bili obuhvaćeni interventnim otkupom - rekao je Marinković.

Prema njegovim riječima, interventni otkup je bila poželjna mjera u datom momentu, jer su na tržištu postojale ogromne količine tržišnih viškova junetine i svinjetine.

- Počeo je izvoz junećeg mesa za Tursku, ali se odvija veoma spora i poljoprivredni proizvođači neće osjetiti prave efekte interventnog otkupa - ocijenio je Marinković.

On je napomenuo da su zemlje EU i neke druge zemlje u datim momentima zaštitile svoje tržište i svoje proizvođače, te da i u BiH treba učiniti isto.

- S obzirom na veliku količinu gotovih proizvoda i prerađevina koje se uvoze u BiH, mi smo tražili da se uvedu prelevmani za žive životinje, da se uvedu kvote i ta bi mjera sigurno dala određene rezultate. Mi bismo naše stočarstvo i uopšte poljoprivredni sektor brzo stavili na noge - kaže Marinković.

Marinković je ukazao i na ugrožen mljekarski sektor, da mljekare imaju prilično velike zalihe, koje se kreću u desetinama tona mliječnih prerađevina koje ne mogu da plasiraju, ni da izvezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana