Маринковић: Заштитити домаћу производњу

Срна
Маринковић: Заштитити домаћу производњу

ШАМАЦ - Из Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске истичу да је због пандемије вируса корона знатно угрожен пољопривредни сектор у БиХ, те апелују на надлежне институције и Савјет министара да предузму хитне мјере за заштиту домаће производње.

Предсједник републичког Удружења пољопривредних произвођача Стојан Маринковић рекао је новинарима да је смањена потрошња готово свих производа у БиХ када је ријеч о пољопривредном сектору.

- Отежан је пласман свињског и јунећег меса, јер се увоз одвија несметано као и у редовним условима, а потрошња је битно смањена - додао је он.

Он је подсјетио да је недавно Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске издвојило око три милиона КМ за интервентни откуп.

- Пољопривредници, према нашим информацијама, нису задовољни динамиком интервентног откупа. Лагано пристижу сљедећи турнуси који нису били обухваћени интервентним откупом - рекао је Маринковић.

Према његовим ријечима, интервентни откуп је била пожељна мјера у датом моменту, јер су на тржишту постојале огромне количине тржишних вишкова јунетине и свињетине.

- Почео је извоз јунећег меса за Турску, али се одвија веома спора и пољопривредни произвођачи неће осјетити праве ефекте интервентног откупа - оцијенио је Маринковић.

Он је напоменуо да су земље ЕУ и неке друге земље у датим моментима заштитиле своје тржиште и своје произвођаче, те да и у БиХ треба учинити исто.

- С обзиром на велику количину готових производа и прерађевина које се увозе у БиХ, ми смо тражили да се уведу прелевмани за живе животиње, да се уведу квоте и та би мјера сигурно дала одређене резултате. Ми бисмо наше сточарство и уопште пољопривредни сектор брзо ставили на ноге - каже Маринковић.

Маринковић је указао и на угрожен мљекарски сектор, да мљекаре имају прилично велике залихе, које се крећу у десетинама тона млијечних прерађевина које не могу да пласирају, ни да извезу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана