Major Tepić držao do zakletve i date riječi

SRNA
Major Tepić držao do zakletve i date riječi

KOZARSKA DUBICA- Na mjesnom groblju u Komlencu u Kozarskoj Dubici danas je obilježena 31 godina od pogibije narodnog heroja majora JNA Milana Tepića u Bjelovaru, kada je tokom borbi sa hrvatskim paravojnim jedinicama digao u vazduh kasarnu JNA, ne želeći da neprijatelju preda skladište sa oružjem.

Pomenu i molitvi prisustvovao je sin majora Tepića Aleksandar, te brojni zvaničnici i predstavnici institucija i organizacija.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Dragoljub Ćibić rekao je novinarima da je ovo obilježavanje dio programa "Septembarskih dana odbrane" Kozarske Dubice.

"Sjećanje na našeg majora Tepića je svježe iako je prošla 31 godina. Uvijek ponavljam da je to bila velika i snažna poruka srpskom narodu da se očekuje teški crni rat na prostoru bivše Jugosalavije, na području Hrvatske, BiH, gdje će trebati očuvati identitet i opstati na svom prostoru", izjavio je Ćibić.

On je podsjetio da su Republiku Srpsku odbranili pripadnici Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova, a da je zatim potvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Ogromna je uloga našeg majora Milana Tepića, a danas je naš narodni pjesnik Nedeljko Katana govorio pjesmu o herojstvu majora Tepića u kojoj je prepričao taj veliki čin i događaj za istoriju srpskog naroda", rekao je Ćibić.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić istakao je da je major Milan Tepić bio čovjek posebnog karaktera, koji je držao do zakletve i date riječi.

On je rekao da je major Tepić bio ponosni Dubičanin, a da je Kozarska Dubica ponosna na njegovo herojstvo.

Predsjednik Organizacije porodica poginuh i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica rekla je novinarima da čin majora Tepića doživljava veoma emotivno.

"Odlučio se na taj čin iako je imao žive roditelje, sestru, suprugu i djecu. Mislim da nismo dovoljno govorili o tome u javnosti, da bi se znalo kakav je heroj bio. Žao mi je što u ovoj grobnici nema njegovog tijela", rekla je novinarima Karlica.

Predsjednik Skupštine Opštinske boračke organizacije Kozarska Dubica Nenad Bulić rekao je da je major Tepić najveći heroj Odbrambeno-otadžbinskog rata.

"To je čovjek koji nije žalio sebe i koji je ugradio život u temelje Republike Srpske i odbranu srpskog naroda. Nije pristajao ni na kakve pogodbe sa našim neprijateljem. Imao je šanse da se izvuče iz takve situacije i spasi glavu, ali se nije žalio i dao je život, vjeran vojničkoj zakletvi i svom narodu. Takvih junaka je veoma malo", istakao je Bulić.

Na porodičnu grobnicu Tepića cvijeće su danas položili sin majora Tepića Aleksandar, načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić sa saradnicima, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Branislav Borenović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo, delegacija opštinske Boračke organizacije, predstavnici SUBNOR-a, Policijske stanice u Kozarskoj Dubici, delegacija Organizacije porodica poginuh i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Prijedora, te drugi pojedinci.

Major Milan Tepić /1957-1991/ poginuo je 29. septembra 1991. godine kada je tokom borbi sa hrvatskim paravojnim jedinicama digao u vazduh kasarnu JNA u Bjelovaru, ne želeći da neprijatelju preda skladište oružja.

Zbog ovog čina, Tepić je postuhmno odlikovan Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglašen za narodnog heroja.

Njegovo ime danas nose ulice u gradovima širom Srbije i Republike Srpske, a u njegovu čast Vojska Republike Srpske ustanovila je poseban Orden za zasluge u ratu "Milan Tepić".

Dok je trajala borba za kasarnu na Vojnoviću, major Tepić, komandant skladišta borbenih sredstava "Barutana" u selu Bedenik nedaleko od Bjelovara, radi sprečavanja predaje oružja i municije pripadnicima hrvatske paravojne formacije ZNG /zenge/ raznio je magacin sa 170 tona eksplozivnih sredstava.

Tom prilikom poginuli su on i devetnaestogodišnji vojnik Stojadin Mirković koji, uprkos Tepićevoj naredbi, nije htio da se preda.

"Jednom ljudi daju riječ - ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško" - napisao je u posljednjem pismu major Milan Tepić.

U Komlencu, kod Kozarske Dubice, Tepićevom rodnom mjestu, svake godine se obilježava dan njegove herojske pogibije.

Vojnik Stojadin Mirković 1999. godine odlikovan je posthumno Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbjednosti prvog stepena.

Njegovi posmrtni ostaci su u julu 1995. godine sahranjeni u rodnom selu Donje Leskovce kod Valjeva, gdje mu je 2013. otkrivena i spomen-bista.

Prije nekoliko godina grad Valjevo posthumno mu je dodijelio najveće priznanje "Septembarsku povelju", a i jedna ulica u tom gradu nosi njegovo ime.

Hrvatska strana potvrdila je gubitak 11 vojnika tokom eksplozije na Bedeniku, zbog čega su iz osvete strijeljali komandanta straže na tom objektu starijeg vodnika Ranka Stevanovića.

Za zločine nad pripadnicima JNA, u to vrijeme jedine legalne i regularne vojske u SFRJ u čijem je sastavu tada formalno-pravno bila i Hrvatska, gotovo niko nije osuđen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana