Мајор Тепић држао до заклетве и дате ријечи

СРНА
Мајор Тепић држао до заклетве и дате ријечи

КОЗАРСКА ДУБИЦА- На мјесном гробљу у Комленцу у Козарској Дубици данас је обиљежена 31 година од погибије народног хероја мајора ЈНА Милана Тепића у Бјеловару, када је током борби са хрватским паравојним јединицама дигао у ваздух касарну ЈНА, не желећи да непријатељу преда складиште са оружјем.

Помену и молитви присуствовао је син мајора Тепића Александар, те бројни званичници и представници институција и организација.

Предсједник општинске Борачке организације Драгољуб Ћибић рекао је новинарима да је ово обиљежавање дио програма "Септембарских дана одбране" Козарске Дубице.

"Сјећање на нашег мајора Тепића је свјеже иако је прошла 31 година. Увијек понављам да је то била велика и снажна порука српском народу да се очекује тешки црни рат на простору бивше Југосалавије, на подручју Хрватске, БиХ, гдје ће требати очувати идентитет и опстати на свом простору", изјавио је Ћибић.

Он је подсјетио да су Републику Српску одбранили припадници Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова, а да је затим потврђена Дејтонским мировним споразумом.

"Огромна је улога нашег мајора Милана Тепића, а данас је наш народни пјесник Недељко Катана говорио пјесму о херојству мајора Тепића у којој је препричао тај велики чин и догађај за историју српског народа", рекао је Ћибић.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић истакао је да је мајор Милан Тепић био човјек посебног карактера, који је држао до заклетве и дате ријечи.

Он је рекао да је мајор Тепић био поносни Дубичанин, а да је Козарска Дубица поносна на његово херојство.

Предсједник Организације породица погинух и заробљених бораца и несталих цивила града Приједора Здравка Карлица рекла је новинарима да чин мајора Тепића доживљава веома емотивно.

"Одлучио се на тај чин иако је имао живе родитеље, сестру, супругу и дјецу. Мислим да нисмо довољно говорили о томе у јавности, да би се знало какав је херој био. Жао ми је што у овој гробници нема његовог тијела", рекла је новинарима Карлица.

Предсједник Скупштине Општинске борачке организације Козарска Дубица Ненад Булић рекао је да је мајор Тепић највећи херој Одбрамбено-отаџбинског рата.

"То је човјек који није жалио себе и који је уградио живот у темеље Републике Српске и одбрану српског народа. Није пристајао ни на какве погодбе са нашим непријатељем. Имао је шансе да се извуче из такве ситуације и спаси главу, али се није жалио и дао је живот, вјеран војничкој заклетви и свом народу. Таквих јунака је веома мало", истакао је Булић.

На породичну гробницу Тепића цвијеће су данас положили син мајора Тепића Александар, начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић са сарадницима, посланик у Парламентарној скупштини БиХ Бранислав Бореновић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Перица Бундало, делегација општинске Борачке организације, представници СУБНОР-а, Полицијске станице у Козарској Дубици, делегација Организације породица погинух и заробљених бораца и несталих цивила града Приједора, те други појединци.

Мајор Милан Тепић /1957-1991/ погинуо је 29. септембра 1991. године када је током борби са хрватским паравојним јединицама дигао у ваздух касарну ЈНА у Бјеловару, не желећи да непријатељу преда складиште оружја.

Због овог чина, Тепић је постухмно одликован Орденом народног хероја Југославије и проглашен за народног хероја.

Његово име данас носе улице у градовима широм Србије и Републике Српске, а у његову част Војска Републике Српске установила је посебан Орден за заслуге у рату "Милан Тепић".

Док је трајала борба за касарну на Војновићу, мајор Тепић, командант складишта борбених средстава "Барутана" у селу Беденик недалеко од Бјеловара, ради спречавања предаје оружја и муниције припадницима хрватске паравојне формације ЗНГ /зенге/ разнио је магацин са 170 тона експлозивних средстава.

Том приликом погинули су он и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић који, упркос Тепићевој наредби, није хтио да се преда.

"Једном људи дају ријеч - она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко" - написао је у посљедњем писму мајор Милан Тепић.

У Комленцу, код Козарске Дубице, Тепићевом родном мјесту, сваке године се обиљежава дан његове херојске погибије.

Војник Стојадин Мирковић 1999. године одликован је постхумно Орденом за заслуге у области одбране и безбједности првог степена.

Његови посмртни остаци су у јулу 1995. године сахрањени у родном селу Доње Лесковце код Ваљева, гдје му је 2013. откривена и спомен-биста.

Прије неколико година град Ваљево постхумно му је додијелио највеће признање "Септембарску повељу", а и једна улица у том граду носи његово име.

Хрватска страна потврдила је губитак 11 војника током експлозије на Беденику, због чега су из освете стријељали команданта страже на том објекту старијег водника Ранка Стевановића.

За злочине над припадницима ЈНА, у то вријеме једине легалне и регуларне војске у СФРЈ у чијем је саставу тада формално-правно била и Хрватска, готово нико није осуђен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана