Kuće pod vodom

Dragana Keleč, dopisnici
Kuće pod vodom

Banjaluka - Porodica iz Milića u srijedu je evakuisana zbog poplave, a obilne kiše stvorile su probleme i u drugim opštinama gdje su kuće i oranice pod vodom, a mnogi poljoprivrednici su spasavali stoku od bujice.

Vodena stihija pričinila je ogromne probleme u Milićima.

- Najteža situacija bila je u naselju Mišići, u kojoj se izlio Zeleni Jadar, pa je jedna porodica morala da bude evakuisana - izjavio je starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Milići Miodrag Pantić i dodao da vodena bujica prijeti i drugim naseljima, a posebno Derventi.

Rijeka Rakitnica je poplavila usjeve u Rogatici, a  voda se ulila u podrume nekoliko kuća i preduzeća, pa su radnici morali da evakuišu stoku. Načelnik Tomislav Puhalac kaže da su ugroženi i rezervoari na izvorištu Zilićine.

- Ovo je nezapamćena poplava, zbog čega apelujemo da nam Vlada i "Vode Srpske" pomognu u realizaciji projekta regulisanja rijeke Rakitnice koja nam u poplavama nanosi ogromnu štetu svake godine - naveo je Puhalac.

I u Srebrenici se izlila rijeka Križevica i ušla u kuće u naselju Dugo Polje, kao i na lokaciji Soloćuša i Potočari. Stanovnici Dugog Polja su morali da spasavaju stoku.

- Imamo ugroženih nekoliko porodica kojima je već voda ušla u kuće i sa njima smo stalno u kontaktu - izjavio je Cvijetin Maksimović iz Civilne zaštite Srebrenica.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u Bijeljini Ljubo Maletić kaže da su njive u Semberiji poplavljene.

- Pšenica je polegla i oboljela i ove godine neće biti roda. Kukuruz će istruliti u zemlji ako ne prestane kiša  - rekao je Maletić.

I na području Bratunca Križevica prijeti da se izlije, zbog čega je načelnik Nedeljko Mlađenović rekao da je opština angažovala četiri firme, koje svojom mehanizacijom treba da zaštite ljude i imovinu. Kiša i u Foči neprestano pada zbog čega iz opštinskog štaba Civilne zaštite upozoravaju stanovništvo na opasnost od poplava.

- Apelovali smo građanima da budu oprezni, ali za sada stanje nije alarmantno - kazao je komandir Štaba Civilne zaštite Čedo Zelović.

Magistralnim putem Bijeljina - Zvornik u Srednjem Šepku otežano se saobraća zbog izlivanja vode, a prekinuta je i putna komunikacija Zvornik - Sapna u naselju Ristići.

 - Poplave prijete i domaćinstvima na području zvorničke opštine - rekao je šef Službe CZ Rajko Jurošević.

Teško stanje je u privatnim objektima u Han Pijesku.

- Stanujem u zgradi koja je sagrađena 1948. godine.  Krov je potpuno oštećen, ali nikada nije ovako prokislo kao sada - kaže Nada Radulović iz Han Pijeska.

U mjestu Rogoušići, u opštini Pale, voda je zaplavila četiri-pet kuća, ali nije prodrla u unutrašnjost. I u naseljima Toplik i Ivanići u Istočnom Novom Sarajevu poplavljeno je pet-šest kuća i nekoliko pomoćnih objekata, zbog čega je sazvana i sjednica Štaba za vanredne situacije. U Novom Selu, u opštini Sokolac, potok Megara poplavio je pomoćne objekte u jednom domaćinstvu, a prijeti i kući.

V. d. direktora Republičke uprave CZ Veseljko Elez kaže da ekipe na terenu prate situaciju jer su iduća 24 časa ključna.

- Još nismo dostigli alarmantan nivo, što ne znači da nećemo - kazao je Elez.

Prema prognozama meteorologa do kraja sedmice biće nestabilno vrijeme, sa obilnim padavinama. Trajnija stabilizacija vremena očekuje se početkom iduće sedmice. Crveni meteoalarm upaljen je na području Višegrada, što znači da je vrijeme izuzetno opasno.

Iz Auto-moto saveza RS saopšteno je da je zbog izlivanja vode na kolovoz juče bio obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Vlasenica - Šekovići, Vlasenica - Kladanj i na regionalnom putu Han Pijesak - Olovo.

U prekidu je bio saobraćaj i na regionalnom putu Bušletić - Zelinja i regionalnom putu Doboj - Modriča.

Evakuacije u FBiH

Najkritičnije stanje u FBiH bilo je na području opštine Ilidža, gdje su evakuisane tri osobe zbog poplava.

Izlile su se rijeke Bosna i Dobrinja, a problemi postoje i u mjestima gdje je došlo do izlivanja potoka. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranili su pješacima prelazak preko mosta na Drveniji u Sarajevu zbog rijeke Miljacke koja je dostigla najveći vodostaj u posljednjih deset godina i iznosi 244 centimetra.

Snijeg

Na planinskim predjelima u srijedu je formiran snježni pokrivač, tako da su zabijeljele Jahorina i Bjelašnica.

U romanijskoj regiji u višim predjelima padao je snijeg, pa se na putnom pravcu Foča - Sarajevo preko prevoja Rogoj saobraćalo otežano, dok su od Trnova do Miljevine, zbog snijega na teren morale da izađu i zimske službe "Srbinjeputeva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana