Kontrola učenika najveća briga

Danijela Bajić
Kontrola učenika najveća briga

BANjALUKA - Povratak učenika u školske klupe iduće sedmice pod budnim okom držaće i za zaposlene u đačkim domovima u Republici Srpskoj, gdje djeca provode znatno više vremena nego u školi.

Imajući u vidu da još nisu dobili preporuke kad je u pitanju organizacija rada u vrijeme pandemije virusa korona, rukovodioci đačkih domova su po uzoru na zemlje regiona okvirno donijeli smjernice, iako očekuju da će ih ovih dana nadležni kontaktirati. Plan rukovodstva je da, između ostalog, prilikom svakog odlaska i povratka u dom, đacima bude izmjerena temperatura, a akcenat će biti i na držanju fizičke distance.

Direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislav Vidić rekao je da je sve spremno za useljenje 240 đaka, koliko ih je ove godine i planirano.

- Ostalo je još da Civilna zaštita RS dezinfikuje prostorije, iako smo mi to već uradili. Što se tiče organizacije rada, sačekaćemo smjernice nadležnih. Iako imamo svoj plan, nećemo ništa raditi bez preporuka. Sve što smo zamislili prilagodićemo preporukama nadležnih - kazao je Vidić i dodao da će najveći problem biti kontrola đaka.

Direktor Doma učenika u Trebinju Jovo Grujičić istakao je da đaci mogu odmah da usele što se tiče krečenja i dezinfekcije prostorija. Međutim preporuka nadležnih, kaže, još nisu dobili.

- Daćemo sve od sebe da u prostorijama bude što manje đaka i da budu redovno dezinfikovane. U sobama će, zavisno od kvadrature, biti po dva-tri đaka. Drugačije ne možemo – kazao je Grujičić. Dodao da neće biti jednostavno, jer je dom kao kuća, a ne škola gdje đaci provode nekoliko časova.

- Pitanje je i kako će djeca prihvatiti naša pravila. Na primjer, da li će nositi maske kad uđu u sobe. To je teško kontrolisati, ako i njihov boravak van doma u slobodno vrijeme. Tu su rizici od okupljanja - istakao je Grujičić.

Prvi čovjek dobojskog Doma učenika Saša Šumatić kaže da je bio u Ministarstvu prosvjete i kulture RS kako bi se informisao na koji način da organizuje rad ustanove na čijem je čelu.

- Pripreme za useljenje đaka privodimo kraju i do petka bi trebalo sve biti završeno. Sve prostorije smo dezinfikovali i to po nekoliko puta. Smatram da o neće biti problema, jer smo uspjeli da se snađemo sa 150 kovid pacijenata koji su ovdje bili smješteni tokom prethodnih mjeseci - kazao je Šumatić.

Pripreme ovih dana privode se kraju i u Domu učenika u Bijeljini, a referent za smještaj Božidar Purić kazao je da je dezinfekcija urađena, te da su iskoristili priliku pa su neke dijelove zgrade uspjeli i da adaptiraju, kako bi u što boljim uslovima dočekali đake i studente.

- Još nismo dobili zvanične preporuke, ali otprilike znamo kako da postupamo. Za sada imamo formirane četiri vaspitne grupe, a jedna broji minimalno 24 đaka - kazao je Purić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da su zatražili od Instituta za javno zdravstvo RS preporuke u vezi sa početkom rada i boravkom učenika u domovima.

- Preporuke za đačke domove su u završnoj fazi i uskoro ćemo ih dostaviti  - kazali su u Institutu.

Cijena

Cijene u svim đačkim domovima u Srpskoj ostale su na prošlogodišnjem nivou. Cijene ishrane i smještaja je 75 KM po učeniku mjesečno. Za djecu ratnih vojnih invalida, od prve do pete kategorije, smještaj i ishrana su besplatni, odnosno te troškove pokriva Vlada RS. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana