Контрола ученика највећа брига

Данијела Бајић
Контрола ученика највећа брига

БАЊАЛУКА - Повратак ученика у школске клупе идуће седмице под будним оком држаће и за запослене у ђачким домовима у Републици Српској, гдје дјеца проводе знатно више времена него у школи.

Имајући у виду да још нису добили препоруке кад је у питању организација рада у вријеме пандемије вируса корона, руководиоци ђачких домова су по узору на земље региона оквирно донијели смјернице, иако очекују да ће их ових дана надлежни контактирати. План руководства је да, између осталог, приликом сваког одласка и повратка у дом, ђацима буде измјерена температура, а акценат ће бити и на држању физичке дистанце.

Директор Средњошколског дома у Бањалуци Бранислав Видић рекао је да је све спремно за усељење 240 ђака, колико их је ове године и планирано.

- Остало је још да Цивилна заштита РС дезинфикује просторије, иако смо ми то већ урадили. Што се тиче организације рада, сачекаћемо смјернице надлежних. Иако имамо свој план, нећемо ништа радити без препорука. Све што смо замислили прилагодићемо препорукама надлежних - казао је Видић и додао да ће највећи проблем бити контрола ђака.

Директор Дома ученика у Требињу Јово Грујичић истакао је да ђаци могу одмах да уселе што се тиче кречења и дезинфекције просторија. Међутим препорука надлежних, каже, још нису добили.

- Даћемо све од себе да у просторијама буде што мање ђака и да буду редовно дезинфиковане. У собама ће, зависно од квадратуре, бити по два-три ђака. Другачије не можемо – казао је Грујичић. Додао да неће бити једноставно, јер је дом као кућа, а не школа гдје ђаци проводе неколико часова.

- Питање је и како ће дјеца прихватити наша правила. На примјер, да ли ће носити маске кад уђу у собе. То је тешко контролисати, ако и њихов боравак ван дома у слободно вријеме. Ту су ризици од окупљања - истакао је Грујичић.

Први човјек добојског Дома ученика Саша Шуматић каже да је био у Министарству просвјете и културе РС како би се информисао на који начин да организује рад установе на чијем је челу.

- Припреме за усељење ђака приводимо крају и до петка би требало све бити завршено. Све просторије смо дезинфиковали и то по неколико пута. Сматрам да о неће бити проблема, јер смо успјели да се снађемо са 150 ковид пацијената који су овдје били смјештени током претходних мјесеци - казао је Шуматић.

Припреме ових дана приводе се крају и у Дому ученика у Бијељини, а референт за смјештај Божидар Пурић казао је да је дезинфекција урађена, те да су искористили прилику па су неке дијелове зграде успјели и да адаптирају, како би у што бољим условима дочекали ђаке и студенте.

- Још нисмо добили званичне препоруке, али отприлике знамо како да поступамо. За сада имамо формиране четири васпитне групе, а једна броји минимално 24 ђака - казао је Пурић.

У Министарству просвјете и културе РС истичу да су затражили од Института за јавно здравство РС препоруке у вези са почетком рада и боравком ученика у домовима.

- Препоруке за ђачке домове су у завршној фази и ускоро ћемо их доставити  - казали су у Институту.

Цијена

Цијене у свим ђачким домовима у Српској остале су на прошлогодишњем нивоу. Цијене исхране и смјештаја је 75 КМ по ученику мјесечно. За дјецу ратних војних инвалида, од прве до пете категорије, смјештај и исхрана су бесплатни, односно те трошкове покрива Влада РС. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана