Kod Prnjavora služen parastos za 22 žrtve ustaškog terora

Srna
Foto: Srna

PRNjAVOR- Kod spomen-obilježja na Radlovcu kod Prnjavora danas je služen parastos za 22 osobe srpske nacionalnosti koje su ustaše zaklale na današnji dan 1941. godine, među kojima je najmlađa žrtva imala 17, a najstarija 49 godina.

Služenje pomena organizovali su Mjesna boračka organizacija Prnjavor, Opštinska organizacije SUBNOR-a i porodice žrtava ustaškog terora.

Predsjednik SUBNOR-a Rade Radonjić podsjetio je da su na današnji dan 1941. godine ustaše zaklale 22 osobe srpske nacionalnosti iz sela Mlinci, Paramije, Čorle, Donji Galjipovci i Srpovci.

"Ti ljudi su bili nedužni, a izgubili su život samo zato što su bili Srbi" , istakao je Radonjić.

Radonjić je rekao da još nije uređen prilaz spomen-obilježju i da očekuje da u dogledno vrijeme spomenik, kao svjedok svirepog ubistva nedužnih civila, dobije izgled kakav zaslužuje.

On je podsjetio da se pomen redovno služi od 2011. godine, kao i da je ove godine, zbog virusa korona, upućen manji broj pozivnica za prisustvo ovom događaju.

Dragoljub Simić iz Mlinaca, čiji je djed Novak ubijen na današnji dan, kaže da od kada je počelo organizovano obilježavanje pomena, redovno dolazi na ovo mjesto da prisluži svijeću.

"Važno je da sjećanje opstaje, da se ne zaboravi žrtva ovih ljudi, da se zna da su svi Srbi koji su tu brutalno ubijeni bili domaćini, a ne vojnici", poručio je Simić.

Na području opštine Prnjavor postoji još nekoliko masovnih grobnica iz Drugog svjetskog rata, od kojih su najveće u Štrpcima, Kremni, Popovićima, Vijačanima, Palačkovcima i Ilovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana