Код Прњавора служен парастос за 22 жртве усташког терора

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР- Код спомен-обиљежја на Радловцу код Прњавора данас је служен парастос за 22 особе српске националности које су усташе заклале на данашњи дан 1941. године, међу којима је најмлађа жртва имала 17, а најстарија 49 година.

Служење помена организовали су Мјесна борачка организација Прњавор, Општинска организације СУБНОР-а и породице жртава усташког терора.

Предсједник СУБНОР-а Раде Радоњић подсјетио је да су на данашњи дан 1941. године усташе заклале 22 особе српске националности из села Млинци, Парамије, Чорле, Доњи Гаљиповци и Срповци.

"Ти људи су били недужни, а изгубили су живот само зато што су били Срби" , истакао је Радоњић.

Радоњић је рекао да још није уређен прилаз спомен-обиљежју и да очекује да у догледно вријеме споменик, као свједок свирепог убиства недужних цивила, добије изглед какав заслужује.

Он је подсјетио да се помен редовно служи од 2011. године, као и да је ове године, због вируса корона, упућен мањи број позивница за присуство овом догађају.

Драгољуб Симић из Млинаца, чији је дјед Новак убијен на данашњи дан, каже да од када је почело организовано обиљежавање помена, редовно долази на ово мјесто да прислужи свијећу.

"Важно је да сјећање опстаје, да се не заборави жртва ових људи, да се зна да су сви Срби који су ту брутално убијени били домаћини, а не војници", поручио је Симић.

На подручју општине Прњавор постоји још неколико масовних гробница из Другог свјетског рата, од којих су највеће у Штрпцима, Кремни, Поповићима, Вијачанима, Палачковцима и Илови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана