Ka­znu dne­vno za­ra­di­la 1.883 vo­za­ča i pje­ša­ka

Srna
Ka­znu dne­vno za­ra­di­la 1.883 vo­za­ča i pje­ša­ka

Banjalu­ka - Po­li­cij­ski slu­žbe­ni­ci Mi­nis­tar­stva unu­trašnjih po­slo­va (MUP) Re­pu­bli­ke Srpske iz­da­li su, u okvi­ru akci­je "Odnos vo­zač - pje­šak" ko­ja je tra­ja­la pet da­na, uku­pno 9.418 pre­kršaj­nih na­lo­ga, odno­sno ka­zni­li su 7.799 vo­za­ča i 1.619 pje­ša­ka.

Od uku­pnog bro­ja san­kci­oni­sa­nih vo­za­ča, 5.978 je san­kci­oni­sa­no zbog ne­po­što­vanja oba­ve­ze pre­ma pje­ša­ci­ma, a 1.821 zbog ne­pro­pi­snog par­ki­ranja na po­vrši­na­ma na­mi­jenjenim za pje­ša­ke.

Ka­da je ri­ječ o pje­ša­ci­ma, oko 62 od­sto pre­kršaj­nih na­lo­ga, odno­sno 1.003 je uru­če­no zbog ko­riš­ćenja mo­bil­nog te­le­fo­na ili slu­ša­li­ca u oba uva za vri­je­me kre­tanja ko­lo­vo­zom, te zbog pre­las­ka pu­ta mi­mo obilježe­nih pje­ša­čkih pre­la­za.

Zbog pre­las­ka uli­ce za vri­je­me crve­nog svje­tla za pje­ša­ke uru­če­no je 189 pre­kršaj­nih na­lo­ga, dok je zbog kre­tanja po ko­lo­vo­zu pod dej­stvom al­ko­ho­la ili opoj­nih sred­sta­va san­kci­oni­sa­no 15 pje­ša­ka.

Akci­ja "Odnos vo­zač - pje­šak" tra­ja­la je od 5. do 9. mar­ta, a iz MUP-a Srpske po­ru­ču­ju da će i u na­re­dnom pe­ri­odu spro­vo­di­ti po­ja­ča­ne kon­tro­le uče­sni­ka u sao­bra­ća­ju, sa akcen­tom na odnos vo­za­ča i pje­ša­ka.

Iz MUP-a po­zi­va­ju uče­sni­ke u sao­bra­ća­ju da po­štu­ju za­kon­ske i pod­za­kon­ske pro­pi­se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana