Katolički školski centar Banjaluka: Briga o djeci zajednička obaveza i odgovornost

J. K.
Katolički školski centar Banjaluka: Briga o djeci zajednička obaveza i odgovornost

BANjALUKA - Briga o djeci je zajednička obaveza i odgovornost, što su prepoznali u Katoličkom školskom centru u Banjaluci, čiji Tim za nadarene i talentovane predstavlja pouzdan ambijent mladom čovjeku, dok je Multisektorski tim sistemski ojačao snagu i značaj vaspitne uloge škole.

Profesorica u ovoj školi Brankica Novaković kaže da njihov vaspitni pristup označava iskorak, individualno krojen mehanizam po mjeri učenika.

- Naš tim, čiji su izdanci Festival stvaralaštva "Anita Savatović", Večer uz NiT, te Tri pedagoška ponedjeljka, funkcioniše od početka školske 2019/2020. godine kao autorska ideja tadašnjeg pedagoga, a sadašnjeg direktora Sanje Hajder - rekla je Novakovićeva.

Ona je istakla da je stimulativno stvaralačko samoostvarenje kao motivacija upoznavanju i prihvatanju sebe obuhvatilo više kolektivnih aspekata, poput jačanja socijalnih kompetencija i empatije, njegovanja emocionalne inteligencije zajednice terapeutskim književnim radom, te njegovanje zahvalnosti na odjeljenjskim časovima.

- Kada su u pitanju individualni aspekti, obrađivali smo teme poput prevazilaženja zamuckivanja, straha od govora, razumijevanje potrebe da se bude drugačiji, jačanja samopouzdanja narušenog iskustvom osnovnoškolskog vršnjačkog nasilja, ali i prihvatanje, razumijevanje i usmjeravanje emocija povodom porodičnih kompleksnih prilika - rekla je Novakovićeva.

Hajderova je rekla da uz kolege koje na odgovoran, srdačan i nadasve stručan pristup dostojanstveno nose vaspitno-obrazovni rad, škola može disati benefitima uspješnosti.

- Opšta gimnazija KŠC-a zahvalna je na inicijativi formiranja Multisektorskog tima, koji već nekoliko godina ojačava misiju prije svega vaspitnog zadatka u životu i radu škole pružajući ruku roditeljima, nastavnicima i učenicima - rekla je Hajderova.

Pedagog škole Aleksandra Veselinović rekla je da su njena vrata uvijek otvorena za sva pitanja, savjete i nedoumice.

- Pedagoška struktura rada u našoj školi temelj je svih drugih pedagoških kapaciteta našeg centra. Učenici obično sa strahom odlaze u kancelariju pedagoga jer je predstavljen kao neko kod koga se ide ako imate problem ili pod utiskom da ste vi problem, a ne kao osoba od koje možete dobiti savjete ili pomoć u rješavanju nedoumica - rekla je Veselinovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana