Kako postati omladinski evropski ambasador?

GS
Marko Lončar
Foto: Fejsbuk | Marko Lončar

Mladi Evropski Ambasadori (Young European Ambassadors) ili YEAs mrežu je mladih aktivista sa područja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija), koji dolaze iz različitih sredina, ali svi dijele zajedničku viziju – živjeti omladinski aktivizam koji smatraju najmoćnijom snagom za postizanje društvenih promjena.

Jedan od njih je i Marko Lončar iz Teslića, osnivač Omladinskog kluba Teslić i trenutno student master studija Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

"Mladi evropski ambasador ili ambasadorka je mlada, komunikativna osoba koja u okviru ove mreže ima priliku da učestvuje u projektima i događajima vezanima za EU integracije, zaštitu životne sredine, ljudska prava, umjetnost i kulturu, kao i nove tehnologije." - kaže Lončar i naglašava da je ukupan broj ambasadora trenutno 120, te da po 20 njih dolazi iz svakog od šest entiteta Zapadnog Balkana.

Cilj mreže je širenje vrijednosti na kojima počiva Evropska unija i podizanje svjesti o saradnji EU sa svojim partnerima sa Zapadnog Balkana, kao i predstavljanje opipljivih rezultata ove saradnje. Mreža mladih ambasadora takođe želi da pruži doprinos dijalogu o različitim temama, kao i podršku jačanju građanskog aktivizma i kroz zajednički rad za bolju budućnost.

"Kao članovi ove mreže, YEAs imaju priliku da nauče kako postati uticajna mlada osoba u svojoj sredini, kako online tako i offline. Takođe, imaju mogućnost da kao ambasadori učestvuju u mnogim konferencijama i kulturnim događajima, studijskim putovanjima po Zapadnom Balkanu i Evropskoj Uniji, ali i da učestvuju na različitim obukama u okviru kojih mogu da veoma lako dobiju alate koji će im pomoći u njihovom daljem razvoju." objašnjava Marko benefite ove mreže i dodaje.

"YEAs učestvuju u različitim tipovima aktivnosti od kojih su mnoge organizovane upravo od strane nas samih. Prvenstveno, tu možemo izdvojiti saradnju sa lokalnim organizacijama koje rade na nekim od polja kao što su umjetnost i kultura, omladinski aktivizam, izgradnja mira, zaštita životne sredine, zaštita ljudskih prava itd. Pored toga, naši ambasadori učestvuju u velikom broju lokalnih, regionalnih i kontinentalnih konferencija, seminara, edukacija, koje im pomažu kako bi se dodatno razvili i svoja znanja i vještine prenosili na svoje vršnjake. Takođe, velika komponenta našeg rada se svodi i na online aktivizam, pri čemu redovno radimo i na organizaciji podkasta, online događaja, te promotivnih kampanja kako bi ukazali na određene potrebe u društvu."

Trenutno je otvoren poziv za nove članove mreže. Poziv je otvoren do 30. juna ove godine, a svaka mlada osoba između 18 i 29 godina koja je željna novih prilika i iskustava i koja želi da se prijavi, informacije o tome može pronaći na: https://webalkans.eu/en/yea/become-a-yea/

Lončar je objasnio i gdje se mogući pronaći sve neophodne informacije.

"Sve informacije o mreži mogu se pronaći na veb-portalu webalkans.eu, na FB @WeBalkans,, Instagramu @webalkans_eu, a pored toga na web-portalu možete pronaći i informacije o svim našim članovima koje veoma lako možete kontaktirati putem društvenih mreža.

Mreža Mladih Evropskih Ambasadora je projekat koji je kreiran od strane Evropske Komisije, a pokrenut je 2020. godine kao dio Regionalnog komunikacijskog programa EU za Zapadni Balkan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana