Izlila se Ukrina, saobraćaj u prekidu

GS
Foto: Srna

PRNjAVOR - Zbog obilnih padavina, u Prisoju se izlila rijeka Ukrina, pa je trenutno u prekidu saobraćaj na putnom pravcu Kulaši-Prisoje-Gornji Vijačani, potvrđeno je Srni iz gradskog Štaba za vanredne situacije..

U Novom Gradu voda je ušla u tri stambena objekta, dva u naselju Rudice i u jedan u naselju Roga, izjavio je Srni načelnik Miroslav Drljača.

Drljača je nakon sjednice Štaba za vanredne situacije rekao da je na području opštine u proteklih 48 časova palo 86 litara kiše po metru kvadratnom, od čega 62 litra u protekla 24 časa.

-To je izazvalo bujične potoke, plavljenje objekata, aktiviranje klizišta i problem u saobraćaju na većini putnih pravaca - rekao je Drljača, koji je komandant Štaba za vanredne situacije.

Dodao je da su dvije ekipe Civilne zaštite na terenu kako bi bila evidentirana šteta od bujica.

-Nakon što ekipe obiđu teren biće sačinjen preliminarni izvještaj o šteti. Biće poznato stanje na klizištima koja su ranije nastala. Za sada imamo informaciju da je ponovo aktivno klizište kod nadvožnjaka, na izlasku iz Novog Grada u pravcu Prijedora - rekao je Drljača.

Drljača je naveo da je i dalje zbog izlivanja Japre u Suhači obustavljen saobraćaj.

-Saobraćaj je zbog izlivanja rijeke Sane obustavljen i u naselju Urije, prema gradskoj deponiji, pa danas nema odvoza komunalnog otpada - rekao je Drljača.

On je napomenuo da na magistralnom putu Novi Grad-Prijedor ima problema u saobraćaju, posebno u naseljima Blagaj i Petkovac.

Vodostaj rijeke Une je 464 centimetra, što je 14 centimetara više u odnosu na prethodno jutrošnje mjerenje.

Vodostaj rijeke Sane je 500 centimetara i za 20 centimetara je veći nego što je to ranije jutros izmjereno.

Una velikom brzinom raste i u Kostajnici. Juče je njen vodostaj bio 180 centimetara, a jutros 378. Rijeka je počela da se izliva na poljoprivredne površine, a ukoliko se rast nastavi, biće ugrožene i kuće u kostajničkoj Ulici Ranka Šipke.

U ovoj opštini izlila se i rječica Strigova, međutim nije zaplavila objekte.

Zabilježen je i jedan odron na magistralnom putu Kostajnica – Kozarska Dubica koji je saniran.

- U opštini Kostajnica preduzimaju se preventivne mjere zbog rasta vodostaja rijeke Une i najavljenih padavina, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić nakon zasjedanja Štaba za vanredne situacije ove lokalne zajednice.

-Raspolažemo dovoljnim količinama pijeska i vreća, a radnici Komunalnog preduzeća već su počeli puniti vreće koje će danas preventivno biti podijeljene domaćinstvima u donjem dijelu grada koja rijeka Una plavi među prvima - naveo je Pašić.

On kaže da je u protekla 24 časa palo 62 litra kiše po metru kvadratnom i da je u istom periodu vodostaj Une porastao dva metra, te da je ova rijeka poplavila poljoprivredno zemljište.

-S obzirom na porast vodostaja i da je kiša najavljena i za iduće dane, opštinski Štab za vanredne situacije je u stalnom zasjedanju i prati situaciju na terenu, te poziva građane da zaštite pokretne vrijednosti, podižući ih na viši nivo - rekao je Pašić.

Prema njegovim riječima, na magistralnom putu prema Kozarskoj Dubici zbog odrona se saobraća jednom kolovoznom trakom.

Pašić je podsjetio da se rječica Strigova juče izlila iz korita u svom donjem toku u selu Mrakodol i poplavila poljoprivredno zemljište.

Vodostaji Une i Save u Kozarskoj Dubici su u porastu, ali su za sada ispod kote kada se uvode redovne mjere odbrane od poplava, potvrdio je šef Civilne zaštite ove opštine Đuro Trubarac.

-Tokom noći rječica Binjačka je bila kritična. Načelnik opštine Radenko Reljić i ja smo obilazili teren, za sad je sve pod kontrolom. Osim Binjačke, Moštanica i Knežica bilježile su nagli porast -  rekao je Trubarac novinarima.

On je naveo da je vodostaj Une trenutno 305 centimetara i ima tendenciju rasta od devet centimetara na čas, dok je vodostaj Save 700 centimetara sa tendencijom rasta.

Trubarac je rekao da su crpne pumpe “Una” i “Glavinac” u funkciji po potrebi.

Situacija je stabilna i u Prijedoru. Rijeke Sana, Miloševica i Gomjenica su u koritu.

U Civilnoj zaštiti ističu da su u pripravnosti i da prate razvoj situacije.

U Prijedoru je situacija pod kontrolom. U naselju Vrbice preventivno se postavljaju vreće s pijeskom uz rječicu Miloševicu, koja je i dalje u koritu, mada raste.

Sana i Gomjenica su i dalje ispod kote redovne odbrane od poplava.

Kako je potvrđeno za RTRS, sve dežurne ekipe su na terenu.

Na području Sanskog Mosta rijeka Bliha se izlila iz korita, a u Alagića polju nekim mještanima je voda ušla u garaže, podaci su Civilne zaštite.

Zbog obilnih kišnih padavina vodostaji su na području Sanskog Mosta u porastu, prenosi RTV Sana.

Rijeka Bliha se izlila u Husimovcima i Alagića polju, a ostale rijeke su u granicama svojih korita.

U Civilnoj zaštiti ističu da su u pripravnosti i da prate razvoj situacije.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić izjavio je Srni da se voda povukla sa regionalnog puta Dubovik-Petrovići-Bušević.

On je naveo da je na ovom putnom pravcu bilo problema u saobraćaju zbog izlivanja rječice Vojskove.
Kljajić je napomenuo da je i dalje zaplavljeno poljoprivredno zemljište kod tri domaćinstva u Hašanima, gdje se izlio potok Slanac.

-Rijeka Una izlila se iz korita u Nacionalnom parku , jake kiše izazivaju bujične poplave, a velike količine vode slivaju se sa okolnih brda u niže delove i preko saobraćajnica - saopšteno je sinoć iz Nacionalnog parka "Una".

U saopštenju se navodi da su zbog izlivanja reke Une iz korita za posjetioce zatvoreni ulazi Gorjevac i Ćelije koji vode prema Štrbačkom buku, prenosi Srna.

Zbog obilnih padavina poplave su pogodile srpsko povratničko selo Jelašinovci kod Sanskog Mosta, prenosi RTRS.


Odron

- Na magistralnom putu Zvornik-Milići, u mjestu Kušlat, saobraćaj se zbog odrona odvija naizmjenično, jednom kolovoznom trakom - rečeno je Srni u Policijskoj upravi Zvornik.

Policija reguliše protok saobraćaja.

Direktor preduzeća “Zvornikputevi” Jelenko Vasić rekao je da je ekipa ovog preduzeća sa mehanizacijom na terenu i da uklanja odron.

-Nastojimo da što prije uklonimo odron sa puta kako bi odvijanje saobraćaja bilo normalizovano - istakao je Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana