Излила се Укрина, саобраћај у прекиду

ГС
Foto: Срна

ПРЊАВОР - Због обилних падавина, у Присоју се излила ријека Укрина, па је тренутно у прекиду саобраћај на путном правцу Кулаши-Присоје-Горњи Вијачани, потврђено је Срни из градског Штаба за ванредне ситуације..

У Новом Граду вода је ушла у три стамбена објекта, два у насељу Рудице и у један у насељу Рога, изјавио је Срни начелник Мирослав Дрљача.

Дрљача је након сједнице Штаба за ванредне ситуације рекао да је на подручју општине у протеклих 48 часова пало 86 литара кише по метру квадратном, од чега 62 литра у протекла 24 часа.

-То је изазвало бујичне потоке, плављење објеката, активирање клизишта и проблем у саобраћају на већини путних праваца - рекао је Дрљача, који је командант Штаба за ванредне ситуације.

Додао је да су двије екипе Цивилне заштите на терену како би била евидентирана штета од бујица.

-Након што екипе обиђу терен биће сачињен прелиминарни извјештај о штети. Биће познато стање на клизиштима која су раније настала. За сада имамо информацију да је поново активно клизиште код надвожњака, на изласку из Новог Града у правцу Приједора - рекао је Дрљача.

Дрљача је навео да је и даље због изливања Јапре у Сухачи обустављен саобраћај.

-Саобраћај је због изливања ријеке Сане обустављен и у насељу Урије, према градској депонији, па данас нема одвоза комуналног отпада - рекао је Дрљача.

Он је напоменуо да на магистралном путу Нови Град-Приједор има проблема у саобраћају, посебно у насељима Благај и Петковац.

Водостај ријеке Уне је 464 центиметра, што је 14 центиметара више у односу на претходно јутрошње мјерење.

Водостај ријеке Сане је 500 центиметара и за 20 центиметара је већи него што је то раније јутрос измјерено.

Уна великом брзином расте и у Костајници. Јуче је њен водостај био 180 центиметара, а јутрос 378. Ријека је почела да се излива на пољопривредне површине, а уколико се раст настави, биће угрожене и куће у костајничкој Улици Ранка Шипке.

У овој општини излила се и рјечица Стригова, међутим није заплавила објекте.

Забиљежен је и један одрон на магистралном путу Костајница – Козарска Дубица који је саниран.

- У општини Костајница предузимају се превентивне мјере због раста водостаја ријеке Уне и најављених падавина, рекао је Срни портпарол општине Александар Пашић након засједања Штаба за ванредне ситуације ове локалне заједнице.

-Располажемо довољним количинама пијеска и врећа, а радници Комуналног предузећа већ су почели пунити вреће које ће данас превентивно бити подијељене домаћинствима у доњем дијелу града која ријека Уна плави међу првима - навео је Пашић.

Он каже да је у протекла 24 часа пало 62 литра кише по метру квадратном и да је у истом периоду водостај Уне порастао два метра, те да је ова ријека поплавила пољопривредно земљиште.

-С обзиром на пораст водостаја и да је киша најављена и за идуће дане, општински Штаб за ванредне ситуације је у сталном засједању и прати ситуацију на терену, те позива грађане да заштите покретне вриједности, подижући их на виши ниво - рекао је Пашић.

Према његовим ријечима, на магистралном путу према Козарској Дубици због одрона се саобраћа једном коловозном траком.

Пашић је подсјетио да се рјечица Стригова јуче излила из корита у свом доњем току у селу Мракодол и поплавила пољопривредно земљиште.

Водостаји Уне и Саве у Козарској Дубици су у порасту, али су за сада испод коте када се уводе редовне мјере одбране од поплава, потврдио је шеф Цивилне заштите ове општине Ђуро Трубарац.

-Током ноћи рјечица Бињачка је била критична. Начелник општине Раденко Рељић и ја смо обилазили терен, за сад је све под контролом. Осим Бињачке, Моштаница и Кнежица биљежиле су нагли пораст -  рекао је Трубарац новинарима.

Он је навео да је водостај Уне тренутно 305 центиметара и има тенденцију раста од девет центиметара на час, док је водостај Саве 700 центиметара са тенденцијом раста.

Трубарац је рекао да су црпне пумпе “Уна” и “Главинац” у функцији по потреби.

Ситуација је стабилна и у Приједору. Ријеке Сана, Милошевица и Гомјеница су у кориту.

У Цивилној заштити истичу да су у приправности и да прате развој ситуације.

У Приједору је ситуација под контролом. У насељу Врбице превентивно се постављају вреће с пијеском уз рјечицу Милошевицу, која је и даље у кориту, мада расте.

Сана и Гомјеница су и даље испод коте редовне одбране од поплава.

Како је потврђено за РТРС, све дежурне екипе су на терену.

На подручју Санског Моста ријека Блиха се излила из корита, а у Алагића пољу неким мјештанима је вода ушла у гараже, подаци су Цивилне заштите.

Због обилних кишних падавина водостаји су на подручју Санског Моста у порасту, преноси РТВ Сана.

Ријека Блиха се излила у Хусимовцима и Алагића пољу, а остале ријеке су у границама својих корита.

У Цивилној заштити истичу да су у приправности и да прате развој ситуације.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић изјавио је Срни да се вода повукла са регионалног пута Дубовик-Петровићи-Бушевић.

Он је навео да је на овом путном правцу било проблема у саобраћају због изливања рјечице Војскове.
Кљајић је напоменуо да је и даље заплављено пољопривредно земљиште код три домаћинства у Хашанима, гдје се излио поток Сланац.

-Ријека Уна излила се из корита у Националном парку , јаке кише изазивају бујичне поплаве, а велике количине воде сливају се са околних брда у ниже делове и преко саобраћајница - саопштено је синоћ из Националног парка "Уна".

У саопштењу се наводи да су због изливања реке Уне из корита за посјетиоце затворени улази Горјевац и Ћелије који воде према Штрбачком буку, преноси Срна.

Због обилних падавина поплаве су погодиле српско повратничко село Јелашиновци код Санског Моста, преноси РТРС.


Одрон

- На магистралном путу Зворник-Милићи, у мјесту Кушлат, саобраћај се због одрона одвија наизмјенично, једном коловозном траком - речено је Срни у Полицијској управи Зворник.

Полиција регулише проток саобраћаја.

Директор предузећа “Зворникпутеви” Јеленко Васић рекао је да је екипа овог предузећа са механизацијом на терену и да уклања одрон.

-Настојимо да што прије уклонимо одрон са пута како би одвијање саобраћаја било нормализовано - истакао је Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана