Infarkt i dalje ubica broj jedan

Milijana Latinović
Infarkt i dalje ubica broj jedan

BANjALUKA - Trend rasta obolijevanja i umiranja od kardiovaskularnih bolesti i dalje je prisutan u cijelom svijetu, a oboljenja srca i krvnih sudova u Republici Srpskoj godišnje odnesu oko 7.000 života.

Istakao je to juče nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u RS Duško Vulić, naglasivši da u svijetu godišnje od kardiovaskularnih bolesti umre 17,5 miliona stanovnika, te da će do 2030. godine taj broj dostići 20 miliona.

- Kardiovaskularne bolesti su i dalje vodeći uzrok smrtnosti, ubice broj jedan. Kada je riječ o obolijevanju populacije starije od 18 godina, procenat se kreće oko 15 odsto. Procenat smrtnosti od bolesti srca u Srpskoj kreće se od 47 do 50 odsto i to je evropski prosjek - rekao je Vulić.

Govoreći o obolijevanju mladih, Vulić upozorava da je infarkt srca sve češći kod osoba u trećoj i četvrtoj deceniji života.

- Tome najviše doprinosi nezdrav način života, imajući u vidu činjenicu da je povećan broj pušača, te da je sve manje onih koji se bave fizičkom aktivnošću. Zbog svega toga se i kardiovaskularne bolesti javljaju ranije. Ne smijemo zaboraviti ni genetiku, koja igra značajnu ulogu u svemu tome - kazao je Vulić za “Glas Srpske”. On je naglasio da je ove godine situacija još teža, imajući u vidu pandemiju virusa korona, te upozorio da oboljeli od kardiovaskularnih bolesti moraju više da se čuvaju.

- Sva dosadašnja istraživanja su pokazala da su ti pacijenti u većoj opasnosti ukoliko se zaraze virusom korona - istakao je Vulić, dodavši da je i ove godine prilikom obilježavanja Svjetskog dana srca akcenat stavljen na značaj fizičke aktivnosti.

Internista kardiolog u zvorničkoj bolnici Duško Mlađenović rekao je za “Glas Srpske” da su oboljeli od kardiovaskularnih bolesti, uz onkološke, najčešći pacijenti u ovoj bolnici.

- Osim hroničnih bolesnika, ima i onih koji iz čista mira dobiju infarkt. Generacija koja je na udaru su ljudi 60-ih godina. Najveći problem nam je to što nemamo mogućnost ugradnje stenta 12 časova od početka bola. Najbliža nam je bila Bijeljina za to, ali su i oni zaustavili te procedure zbog “kovida 19” - kazao je Mlađenović, naglasivši da su zbog korone produžene liste čekanja.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da studenti ove ustanove kontinuirano sprovode aktivnosti usmjerene ka zdravom stilu života i promociji zdravlja.

- Nezdravi stil života neminovno vodi u metaboličku bolest, a jedna od njenih najvećih posljedica su dijabetes i kardiovaskularna bolest - naveo je Škrbić.

Svjetski dan srca obilježen je juče širom Srpske. U Bijeljini su na gradskom trgu organizovani besplatni preventivni pregledi za sugrađane, dok su doktori porodične medicine u Višegradu savjetovali sugrađane o značaju zdrave ishrane i primjene zdravog načina života.

“Staza zdravlja”

Fondacija “Zdravlje i srce”, u saradnji sa institucijama u Srpskoj i partnerstvu sa “Društvom za srce Slovenije”, obilježila je Svjetski dan srca pod sloganom “Koristi srce da napraviš bolji izbor”. U okviru projekta koji je obuhvatio šest lokalnih zajednica u Srpskoj juče su organizovane šetnje “stazama zdravlja”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana