Инфаркт и даље убица број један

Милијана Латиновић
Инфаркт и даље убица број један

БАЊАЛУКА - Тренд раста оболијевања и умирања од кардиоваскуларних болести и даље је присутан у цијелом свијету, а обољења срца и крвних судова у Републици Српској годишње однесу око 7.000 живота.

Истакао је то јуче национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести у РС Душко Вулић, нагласивши да у свијету годишње од кардиоваскуларних болести умре 17,5 милиона становника, те да ће до 2030. године тај број достићи 20 милиона.

- Кардиоваскуларне болести су и даље водећи узрок смртности, убице број један. Када је ријеч о оболијевању популације старије од 18 година, проценат се креће око 15 одсто. Проценат смртности од болести срца у Српској креће се од 47 до 50 одсто и то је европски просјек - рекао је Вулић.

Говорећи о оболијевању младих, Вулић упозорава да је инфаркт срца све чешћи код особа у трећој и четвртој деценији живота.

- Томе највише доприноси нездрав начин живота, имајући у виду чињеницу да је повећан број пушача, те да је све мање оних који се баве физичком активношћу. Због свега тога се и кардиоваскуларне болести јављају раније. Не смијемо заборавити ни генетику, која игра значајну улогу у свему томе - казао је Вулић за “Глас Српске”. Он је нагласио да је ове године ситуација још тежа, имајући у виду пандемију вируса корона, те упозорио да обољели од кардиоваскуларних болести морају више да се чувају.

- Сва досадашња истраживања су показала да су ти пацијенти у већој опасности уколико се заразе вирусом корона - истакао је Вулић, додавши да је и ове године приликом обиљежавања Свјетског дана срца акценат стављен на значај физичке активности.

Интерниста кардиолог у зворничкој болници Душко Млађеновић рекао је за “Глас Српске” да су обољели од кардиоваскуларних болести, уз онколошке, најчешћи пацијенти у овој болници.

- Осим хроничних болесника, има и оних који из чиста мира добију инфаркт. Генерација која је на удару су људи 60-их година. Највећи проблем нам је то што немамо могућност уградње стента 12 часова од почетка бола. Најближа нам је била Бијељина за то, али су и они зауставили те процедуре због “ковида 19” - казао је Млађеновић, нагласивши да су због короне продужене листе чекања.

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је да студенти ове установе континуирано спроводе активности усмјерене ка здравом стилу живота и промоцији здравља.

- Нездрави стил живота неминовно води у метаболичку болест, а једна од њених највећих посљедица су дијабетес и кардиоваскуларна болест - навео је Шкрбић.

Свјетски дан срца обиљежен је јуче широм Српске. У Бијељини су на градском тргу организовани бесплатни превентивни прегледи за суграђане, док су доктори породичне медицине у Вишеграду савјетовали суграђане о значају здраве исхране и примјене здравог начина живота.

“Стаза здравља”

Фондација “Здравље и срце”, у сарадњи са институцијама у Српској и партнерству са “Друштвом за срце Словеније”, обиљежила је Свјетски дан срца под слоганом “Користи срце да направиш бољи избор”. У оквиру пројекта који је обухватио шест локалних заједница у Српској јуче су организоване шетње “стазама здравља”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана