Hitno preduzeti korake na rješavanju problema plutajućeg otpada

Srna
Hitno preduzeti korake na rješavanju problema plutajućeg otpada

BANjALUKA - Na onlajn sastanku o temi “Rješavanje problema plutajućeg otpada u slivu rijeka Lim i Drina” potvrđena je spremnost svih učesnika da se pod hitno moraju preduzeti konkretni koraci na rješavanju ovog problema kako bi bili sačuvani prirodni dragulji kakvi su ove dvije rijeke, ali i obezbijeđeno nesmetano funkcionisanje svih hidroenergetskih postrojenja u slivu rijeka.

Na sastanku je dogovoreno da u što kraćem roku bude formirana radna grupa koju će činiti predstavnici nadležnih institucija, ali i eksperti u oblasti upravljanja otpadom Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i BiH koji će predložiti konkretna rješenja kada je riječ o problemu plutajućeg otpada u slivovima Lima i Drine, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Učesnici sastanka saglasili su se da trajno rješavanje ovog problema zahtijeva ogromna finansijska sredstva, a prije svega promjenu svijesti građana kada je riječ o bacanju otpada u blizini riječnih korita kako se ne bi ponovila ekološka katastrofa poput one početkom mjeseca kod Hidroelektrane (HE) “Višegrad”.

Pomoćnik ministra za ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin podsjetila je da resorno ministarstvo godinama traži aktivnije učešće i konkretnije postupke nadležnih institucija u Srbiji i Crnoj Gori kada je riječ o problemu plutajućeg otpada.

Radusinova, koja je prisustvovala sastanku, istakla je da, imajući u vidu da otpad koji pluta Drinom i koji na kraju završi kod HE “Višegrad”, ugrožavajući njen rad, uglavnom nastaje zbog divljih deponija koje se nalaze u slivovima rijeka u Srbiji i Crnoj Gori koje se ulivaju u Drinu.





 

Onlajn sastanak je inicirala ministar zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović.

Sastanku su prisustvovali i resorni ministar u Vladi Crne Gore Ratko Mitrović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i predstavnici hidroenergetskih objekata u slivovima rijeka. /kraj/mis/ljlj

ZBOG NEPRAVILNOSTI U RADU IZDATO OSAM PREKRŠAJNIH NALOGABANjALUKA, 25. JANUARA /SRNA/ - Inspektori Republičke uprave za igre na sreću izvršili su 236 kontrola priređivača igara na sreću u Srpskoj i tom prilikom izdali osam prekršajnih naloga.
Iz Republičke uprave za igre na sreću saopšteno je da su kontrole izvršene u periodu od 18. do 24. januara u Gradišci, Foči, Novom Goraždu, Višegradu, Prijedoru, Tesliću, Čelincu, Rogatici, Bijeljini, Brodu, Laktašima, Banjaluci, Modriči, Kozarskoj Dubici, Kostajnici i Doboju.

Inspektori Republičke uprave za igre na sreću utvrdili su nepravilnosti u ugostiteljskom objektu “Maks” u Čelincu, kafe baru “Ander” u Modriči, kafe baru “Gagi” u Kostajnici i ugostiteljskom objektu “Balkan” u Doboju.

Nepravilnosti su utvrđene i u sportskoj kladionici “Sport plus”, u ugostiteljskom objektu “Braća Erić” i automat klubu “Slot G” iz Bijeljine, te u ugostiteljskom objektu “Kod Paje” u Brodu.

U saopštenju se navodi da će inspektori Republičke uprave za igre na sreću i u narednom periodu nastaviti sa intenzivnim sprovođenjem inspekcijskih nadzora s ciljem otkrivanja prekršaja iz oblasti igara na sreću.

“Podaci o izvršenim sedmičnim kontrolama, sa posebnim naglaskom na one koji ne poštuju propise, biće objavljivani na internet stranici Republičke uprave za igre na sreću i Ministarstva finansija Republike Srpske”, navodi se u saopštenju./kraj/bv/da

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana