Хитно предузети кораке на рјешавању проблема плутајућег отпада

Срна
Хитно предузети кораке на рјешавању проблема плутајућег отпада

БАЊАЛУКА - На онлајн састанку о теми “Рјешавање проблема плутајућег отпада у сливу ријека Лим и Дрина” потврђена је спремност свих учесника да се под хитно морају предузети конкретни кораци на рјешавању овог проблема како би били сачувани природни драгуљи какви су ове двије ријеке, али и обезбијеђено несметано функционисање свих хидроенергетских постројења у сливу ријека.

На састанку је договорено да у што краћем року буде формирана радна група коју ће чинити представници надлежних институција, али и експерти у области управљања отпадом Србије, Црне Горе, Републике Српске и БиХ који ће предложити конкретна рјешења када је ријеч о проблему плутајућег отпада у сливовима Лима и Дрине, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Учесници састанка сагласили су се да трајно рјешавање овог проблема захтијева огромна финансијска средства, а прије свега промјену свијести грађана када је ријеч о бацању отпада у близини ријечних корита како се не би поновила еколошка катастрофа попут оне почетком мјесеца код Хидроелектране (ХЕ) “Вишеград”.

Помоћник министра за екологију Републике Српске Свјетлана Радусин подсјетила је да ресорно министарство годинама тражи активније учешће и конкретније поступке надлежних институција у Србији и Црној Гори када је ријеч о проблему плутајућег отпада.

Радусинова, која је присуствовала састанку, истакла је да, имајући у виду да отпад који плута Дрином и који на крају заврши код ХЕ “Вишеград”, угрожавајући њен рад, углавном настаје због дивљих депонија које се налазе у сливовима ријека у Србији и Црној Гори које се уливају у Дрину.





 

Онлајн састанак је иницирала министар заштите животне средине Србије Ирена Вујовић.

Састанку су присуствовали и ресорни министар у Влади Црне Горе Ратко Митровић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и представници хидроенергетских објеката у сливовима ријека. /крај/мис/љљ

ЗБОГ НЕПРАВИЛНОСТИ У РАДУ ИЗДАТО ОСАМ ПРЕКРШАЈНИХ НАЛОГАБАЊАЛУКА, 25. ЈАНУАРА /СРНА/ - Инспектори Републичке управе за игре на срећу извршили су 236 контрола приређивача игара на срећу у Српској и том приликом издали осам прекршајних налога.
Из Републичке управе за игре на срећу саопштено је да су контроле извршене у периоду од 18. до 24. јануара у Градишци, Фочи, Новом Горажду, Вишеграду, Приједору, Теслићу, Челинцу, Рогатици, Бијељини, Броду, Лакташима, Бањалуци, Модричи, Козарској Дубици, Костајници и Добоју.

Инспектори Републичке управе за игре на срећу утврдили су неправилности у угоститељском објекту “Макс” у Челинцу, кафе бару “Андер” у Модричи, кафе бару “Гаги” у Костајници и угоститељском објекту “Балкан” у Добоју.

Неправилности су утврђене и у спортској кладионици “Спорт плус”, у угоститељском објекту “Браћа Ерић” и аутомат клубу “Слот Г” из Бијељине, те у угоститељском објекту “Код Паје” у Броду.

У саопштењу се наводи да ће инспектори Републичке управе за игре на срећу и у наредном периоду наставити са интензивним спровођењем инспекцијских надзора с циљем откривања прекршаја из области игара на срећу.

“Подаци о извршеним седмичним контролама, са посебним нагласком на оне који не поштују прописе, биће објављивани на интернет страници Републичке управе за игре на срећу и Министарства финансија Републике Српске”, наводи се у саопштењу./крај/бв/да

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана