Hirurzi spremni za sve izazove

Anita Janković-Rečević
Hirurzi spremni za sve izazove

Banjaluka - Brojni vrhunski hirurzi iz regiona bili su gosti 20. međunarodnog stručnog skupa Udruženja hirurga Republike Srpske koji je u petak održan u Banjaluci s ciljem uspostavljanja saradnje i razmjene znanja i iskustava iz različitih medicinskih oblasti.

Jubilarnom skupu prisustvovali su predsjednici udruženja hirurga iz BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Crne Gore, a specijalni gosti bili su profesori Bjorn Edvin i Jakob Bergsland iz Kraljevske bolnice u Oslu.

Njih dvojica su uz asistenciju ljekara iz Srpske u četvrtak u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS uspješno izveli laparoskopsku operaciju jetre koja do sada nije rađena na ovim prostorima.

Otvarajući skup, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić istakla je da RS mnogo pažnje posvećuje osposobljavanju i edukaciji kadrova, o čemu svjedoči dolazak stručnjaka iz Osla. 

- Vjerujem da su ljekari iz Norveške prezentovali svoja iskustva našim hirurzima kako bi u budućnosti mogli uspješno završavati operativne zahvate laparoskopskog tipa - poručila je Golićeva.

Predsjednik Udruženja hirurga RS Zdravko Marić kaže da skup ima za cilj da doprinese uvođenju nove metode, laparoskopske hirurgije jetre. Ocijenio je da je neophodno da se u Srpskoj obavljaju transplantacije jetre jer u posljednje tri godine nijednom pacijentu iz RS to nije omogućeno.

- Naši hirurzi su spremni za takav iskorak, a resorno ministarstvo treba da pokrene projekat za transplantaciju. To košta mnogo, ali nova hirurgija je prava stvar za promociju ove nove metode liječenja - rekao je Marić.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja hirurga RS Zoran Aleksić rekao je da je skup okupio oko 100 učesnika.

Dodao je da su gosti iz Norveške uspješno izveli operaciju jetre, istakavši da je benefit tog zahvata što će pacijentkinja već u ponedjeljak biti puštena kući, a za desetak dana moći će da se vrati poslovnim aktivnostima.

- Loparoskopija je stvorena kako bi boravak u bolnici bio kraći, kako ne bi bilo velikih ožiljaka i kako bi se pacijenti brzo mogli vratiti svakodnevnim aktivnostima. Takođe, i troškovi su manji - rekao je Aleksić, istakavši da ljekari u RS mogu odgovoriti svim izazovima.

Vršilac dužnosti generalnog direktora UKC RS Vlado Đajić kaže da rukovodstvo ovog centra ima u planu da, osim izgradnje najmodernije zdravstvene ustanove u Srpskoj, radi i na edukaciji kadra. Dodao je da je dokaz za to i ovaj skup.

- Naši ljekari su svakodnevno na edukaciji u regionalnim centrima, a plan je da dovodimo eminentne stručnjake iz svijeta - dodao je Đajić i naveo da bi do kraja godine trebalo da budu ispunjeni svi zakonski uslovi koji bi omogućili transplantaciju jetre u Srpskoj.

Uloženo 600 miliona

Srebrenka Golić je istakla da je Srpska u posljednjih deset godina u oblast zdravstva uložila više od 600 miliona KM.

- Izgrađene su bolnice u Bijeljini i Nevesinju, a završava se i rekonstrukcija UKC-a u Banjaluci. Obnovljene su i dvije poliklinike, jedna u sastavu UKC-a, a druga u Istočnom Sarajevu. Intenzivno se gradi i bolnica u Istočnom Sarajevu koja će do kraja godine biti opremljena po sistemu ključ u ruke - rekla je Golićeva i podsjetila da su u okviru projekta energetske efikasnosti opremljene bolnice u Foči, Zvorniku i Trebinju, za šta je izdvojeno više od šest miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana