"Hidroelektrane na Trebišnjici” ostvarile dobit 2020, očekuju se izuzetni rezultati u 2021.

Srna
"Hidroelektrane na Trebišnjici” ostvarile dobit 2020, očekuju se izuzetni rezultati u 2021.

TREBINjE - “Hidroelektrane na Trebišnjici” (HET) ostvarile su u lani dobit od 120.465 KM, a od početka ove godine bilježe izuzetne poslovne rezultate, za koje se očekuje da će se nastaviti, izjavio je Srni direktor tog preduzeća Gordan Mišeljić.

 “Uprkos svim otežavajućim okolnostima, preduzeće je pozitivno poslovalo u prošloj godini”, rekao je Mišeljić.

On je naglasio da je 2020. bila godina virusa korona, zbog čega je došlo do pada cijena struje na berzama i bilo teško posebno kada je riječ o prodaji električne energije van granica Republike Srpske, a bila je to i hidrološki izuzetno sušna godina.

Mišeljić je podsjetio da je, zbog prošlogodišnje havarije u Hidroelektrani /HE/
On je naveo da su prihodi preduzeća u prošloj godini iznosili 53.424.000 KM, dok su rashodi bili 53.304.000 KM.

Mišeljić je istakao da od početka ove godine HET ima veoma dobru proizvodnju od 295,5 gigavat-časova električne energije, prvenstveno zahvaljujući dobroj hidrološkoj situaciji, kao i pogonskoj spremnosti agregata.

“Samo u februaru je proizvedeno čak 177 gigavat-časova struje. Čak i da više ne bude kiše u ovoj godini, HET bi sa sadašnjom količinom vode u Bilećkom jezeru ostvario 80 odsto planirane proizvodnje”, ukazao je Mišeljić.

On je naveo da kota Bilećkog jezera sada iznosi 398 metara, što je za oko 10 metara više od plana za ovaj period godine.

U februaru je, kako kaže, u slivu rijeke Trebišnjice palo oko 230 litara kiše po metru kvadratnom, a meteorolozi tokom marta najavljuju i do 200 litara po metru kvadratnom.

Mišeljić je izrazio očekivanje da će se dobri proizvodni rezultati nastaviti i tokom naredna dva mjeseca, te istakao da svi objekti koji su u sastavu HET-a proizvode električnu energiju.

“Zbog toga se očekuju i dobri prihodi, kao i da će biti završeni projekti tog preduzeća”, rekao je Mišeljić i dodao da je HET već isplatio oko 1,5 milion KM za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju HE “Dabar”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana