"Хидроелектране на Требишњици” оствариле добит 2020, очекују се изузетни резултати у 2021.

Срна
"Хидроелектране на Требишњици” оствариле добит 2020, очекују се изузетни резултати у 2021.

ТРЕБИЊЕ - “Хидроелектране на Требишњици” (ХЕТ) оствариле су у лани добит од 120.465 КМ, а од почетка ове године биљеже изузетне пословне резултате, за које се очекује да ће се наставити, изјавио је Срни директор тог предузећа Гордан Мишељић.

 “Упркос свим отежавајућим околностима, предузеће је позитивно пословало у прошлој години”, рекао је Мишељић.

Он је нагласио да је 2020. била година вируса корона, због чега је дошло до пада цијена струје на берзама и било тешко посебно када је ријеч о продаји електричне енергије ван граница Републике Српске, а била је то и хидролошки изузетно сушна година.

Мишељић је подсјетио да је, због прошлогодишње хаварије у Хидроелектрани /ХЕ/
Он је навео да су приходи предузећа у прошлој години износили 53.424.000 КМ, док су расходи били 53.304.000 КМ.

Мишељић је истакао да од почетка ове године ХЕТ има веома добру производњу од 295,5 гигават-часова електричне енергије, првенствено захваљујући доброј хидролошкој ситуацији, као и погонској спремности агрегата.

“Само у фебруару је произведено чак 177 гигават-часова струје. Чак и да више не буде кише у овој години, ХЕТ би са садашњом количином воде у Билећком језеру остварио 80 одсто планиране производње”, указао је Мишељић.

Он је навео да кота Билећког језера сада износи 398 метара, што је за око 10 метара више од плана за овај период године.

У фебруару је, како каже, у сливу ријеке Требишњице пало око 230 литара кише по метру квадратном, а метеоролози током марта најављују и до 200 литара по метру квадратном.

Мишељић је изразио очекивање да ће се добри производни резултати наставити и током наредна два мјесеца, те истакао да сви објекти који су у саставу ХЕТ-а производе електричну енергију.

“Због тога се очекују и добри приходи, као и да ће бити завршени пројекти тог предузећа”, рекао је Мишељић и додао да је ХЕТ већ исплатио око 1,5 милион КМ за експропријацију земљишта за изградњу ХЕ “Дабар”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана