Elero: Kandidatski status BiH - prilika za lokalne zajednice

Srna
Elero: Kandidatski status BiH - prilika za lokalne zajednice

TESLIĆ - Šef kooperacija Delegacije EU u BiH Stefano Elero rekao je da dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH predstavlja priliku da se zakoni i politike brže prilagode onima u EU, kao i podsticaj za poboljšavanje prilika na lokalnom nivou.

Elero smatra da BiH treba da ubrza proces adaptacije i da je važno da lokalne vlasti zajedno sa višim nivoima budu uključene u taj proces kako bi se ubrzao i kako bi se povlačilo više sredstava iz raspoloživih fondova.

-U tom pogledu lokalne zajednice mogu imati ogromne koristi u smislu poboljšanih mehanizama implementacije sredstava i povećanog iznosa sredstva - rekao je Elero novinarima u Tesliću, gdje prisustvuje konferenciji "Uticaj procesa EU integracija na jedinice lokalne samouprave - mogućnosti i izazovi".

Izvršni direktor Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope Kelmend Zajazi rekao je da kandidatski status BiH otvara novi prostor lokalnim vlastima s obzirom na to da se oko 70 odsto EU legislativa i direktiva realizuje na lokalnom nivou.

Direktor Razvojne agencije Gradiške Bogdan Vicanović rekao je da ovaj grad ima dosta uspjeha sa prekograničnom saradnjom BiH, Hrvatske i Crne Gore kada su prema posljednjem javnom pozivu odobrena tri njihova projekta, od ukupno šest apliciranih, a ukupna vrijednost grant sredstava je oko 1,2 miliona evra.

Vicanović je ukazao na zahtjevnu projektnu metodologiju kada je riječ o javnim nabavkama koje se tokom realizacije EU projekata ne vrše u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, već procedurama EU, što nekada predstavlja problem.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn kao primjer dobre prakse ukazao je na sve benefite dobrog funkcionisanja Saveza opština i gradova u Hrvatskoj tokom njenog pretpristupnog procesa EU do čega se, kako je naveo, došlo tek kada je viši nivo vlasti počeo da sluša i uvažava potrebe lokalnih zajednica.

Konferenciju, koju danas u hotelu "Kardijal" u Banji Vrućici organizuju savezi opština i gradova Republike Srpske i Federacije BiH, finansijski podržavaju ambasade Švedske i Švajcarske u BiH.

Program menadžer Ambasade Švedske u BiH Mario Vignjević ukazao je na značaj jačanja kapaciteta ova dva saveza, koji podržava i Švedski savez opština i gradova, zadovoljan dosadašnjim utroškom sredstava koju prati i odgovarajuća revizija.

Generalni sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske Aco Pantić rekao je da je cilj konferencije da se predstave značaj i uticaj EU integracija na lokalne zajednice u okolnostima dodjeljivanja kandidatskog statusa BiH 15. decembra 2022. godine i dodao da su predavači iz Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana