Елеро: Кандидатски статус БиХ - прилика за локалне заједнице

Срна
Елеро: Кандидатски статус БиХ - прилика за локалне заједнице

ТЕСЛИЋ - Шеф кооперација Делегације ЕУ у БиХ Стефано Елеро рекао је да додјељивање кандидатског статуса БиХ представља прилику да се закони и политике брже прилагоде онима у ЕУ, као и подстицај за побољшавање прилика на локалном нивоу.

Елеро сматра да БиХ треба да убрза процес адаптације и да је важно да локалне власти заједно са вишим нивоима буду укључене у тај процес како би се убрзао и како би се повлачило више средстава из расположивих фондова.

-У том погледу локалне заједнице могу имати огромне користи у смислу побољшаних механизама имплементације средстава и повећаног износа средства - рекао је Елеро новинарима у Теслићу, гдје присуствује конференцији "Утицај процеса ЕУ интеграција на јединице локалне самоуправе - могућности и изазови".

Извршни директор Мреже асоцијација локалних власти Југоисточне Европе Келменд Зајази рекао је да кандидатски статус БиХ отвара нови простор локалним властима с обзиром на то да се око 70 одсто ЕУ легислатива и директива реализује на локалном нивоу.

Директор Развојне агенције Градишке Богдан Вицановић рекао је да овај град има доста успјеха са прекограничном сарадњом БиХ, Хрватске и Црне Горе када су према посљедњем јавном позиву одобрена три њихова пројекта, од укупно шест аплицираних, а укупна вриједност грант средстава је око 1,2 милиона евра.

Вицановић је указао на захтјевну пројектну методологију када је ријеч о јавним набавкама које се током реализације ЕУ пројеката не врше у складу са Законом о јавним набавкама БиХ, већ процедурама ЕУ, што некада представља проблем.

Градоначелник Крижеваца Марио Рајн као примјер добре праксе указао је на све бенефите доброг функционисања Савеза општина и градова у Хрватској током њеног претприступног процеса ЕУ до чега се, како је навео, дошло тек када је виши ниво власти почео да слуша и уважава потребе локалних заједница.

Конференцију, коју данас у хотелу "Кардијал" у Бањи Врућици организују савези општина и градова Републике Српске и Федерације БиХ, финансијски подржавају амбасаде Шведске и Швајцарске у БиХ.

Програм менаџер Амбасаде Шведске у БиХ Марио Вигњевић указао је на значај јачања капацитета ова два савеза, који подржава и Шведски савез општина и градова, задовољан досадашњим утрошком средстава коју прати и одговарајућа ревизија.

Генерални секретар Савеза општина и градова Републике Српске Ацо Пантић рекао је да је циљ конференције да се представе значај и утицај ЕУ интеграција на локалне заједнице у околностима додјељивања кандидатског статуса БиХ 15. децембра 2022. године и додао да су предавачи из Црне Горе, Србије, Сјеверне Македоније, Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана