Ekonomska škola u Doboju najavila formiranje Grčkog kulturnog centra

Srna
Foto: Srna

DOBOJ- Ekonomska škola u Doboju osnovaće Grčki kulturni centar koji će djelovati u sklopu škole, s ciljem povezivanja srpskog i grčkog naroda, najavila je danas direktor ove škole Tijana Vasiljević Stokić.

"Ideja je da kroz obrazovanje povežemo dva naroda koja imaju duboku tradiciju i istoriju zajedništva", rekla je Stokićeva tokom proslave 65 godina od osnivanja Ekonomske škole.

Stokićeva je istakla da će jedan kabinet biti preuređen za Grčki kulturni centar u kojem će se, osim izučavanja grčkog jezika, kulture i istorije, održavati odgovarajući skupovi posvećeni grčkoj umjetnosti.

Svečanosti su prisustvovali ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu, pomoćnik ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Nemanja Kovačević i poslanik iz Doboja u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić.

Papandreu je rekao da je tokom današnje posjete Ekonomskoj školi bilo riječi o unapređenju saradnje, organizovanju književnih večeri, razmjene učenika, i najavio da će za potrebe Grčkog kutka biti donirana odgovarajuća literatura.

On je zahvalio dobojskoj zajednici na iskazanom interesovanju prema Grčkoj.

Kovačević je istakao da je Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju zainteresovano da podrži svaki projekat koji ima za cilj unapređenje međunarodne saradnje, u ovom slučaju razmjene kultura srpskog i grčkog naroda, i pohvalio inicijativu rukovodstva Ekonomske škole.

Vulićeva je poručila da će Gradska uprava Doboja sigurno podržati i pomoći da se ovaj projekat realizuje, te kao cilj grada navela da se čuvaju i njeguju odnosi sa Grcima kao bratskim narodom.

"Naša želja i ambicija je da Grčki kutak preraste u moderan centar u kojem će se svi okupljati", rekla je Vulićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana