Drinić: Povećati minimalan iznos alimentacija

G.S.
Drinić: Povećati minimalan iznos alimentacija

BANjALUKA - Na Petoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, poslanik PDP- a Nebojša Drinić istakao je da Porodični zakon koji je bio na Dnevnom redu zaslužuje više pažnje i da ovakav, postojeći treba da pretrpi izmjene i dopune.

- Detaljno čitajući  i analizirajući članove ovog zakona stekao sam utisak da ne postoji čvrsta volja da određena pitanja budu jasno i kvalitetno riješena. Npr. Član 292. o minimalnom  i maksimalnom  iznosu izdržavanja. Trebalo je posvetiti više pažnje ovoj temi, odnosno prvo naći načina da se digne minimlni prag sa 15 na 20 odsto od prosječne neto plate, zatim gradacija kada se plaća alimentacija za jedno, dvoje, troje i više djece i na kraju minimalni iznos alimentacije, rekao je Drinić.

Naveo je primjer ako je osoba koja je dužna da plaća alimentaciju prijavljena na neto platu u iznosu od 700 KM, a praksa je pokazala da se uglavnom određuje 15 -17 odsto najčešće, dakle alimentacija u ovom slučaju je 105, 00 KM, što je nedovoljno. Apsurdno je, a podaci to pokazuju, kaže, da se veliki broj alimentacija ne plaća.

Drinić smatra da to ne bi smjelo da prolazi nekažnjeno.

-Potrebno je da odredimo minimalni iznos od 250, 00 KM i minimalni prag od 20 odsto pa će sudije imati zakonsko uporište da drugačije određuju procenat iznosa alimentacije. S druge strane, Alimentacioni fond treba da preuzme na sebe razliku od 250, 00 KM i subvencioniše.

Na ovakav način, konkretnom mjerom ćemo pokazati da nam je stalo do djece i njihovog zdravijeg i kvalitetnijeg odrastanja, da naši najmlađi imaju zadovoljavajuće uslove za život, da zdravo odrastaju, da im omogućimo da se školuju, da se bave sportom, da uče jezike i da imaju i druge vannastavne aktivnostima, istakao je Drinić.

U vezi sa porodičnim zakonom naveo je i važnost  zakona o podršci nezaposlenom roditelju.

-Demografska slika je zabrinjavajuća i poražavajuća. Ovim pitanjem se nije bavilo, a svi smo svjedoci negativnog prirodnog priraštaja širom Republike Srpske.

Važno je i pitanje Alimentacionog fodna, gdje je trebalo uvrstiti minimalno osnovne odredbe, nadležnosti i rokove osnivanja, funkcionisanja i drugo, riječi su poslanika Drinića.

Iznio je podatke da veliki broj majki muku muče i trpi ne samo fizičko već i ekonomsko nasilje jer nemaju nikakvu podršku, niti zaštitu sistema.  - Najvažnijim je što prije stavljanje u rad Alimentacionog fonda u punom kapacitetu. To podrazumijeva da razvedeni roditelj koji samostalno obavlja roditeljsko pravo što prije ima dostupnost Alimentacionom fondu, rekao je Drinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana