Dragan Stanković, pomoćnik direktora RUGIP-a za ekonomsko-finansijske poslove: Odgovoran rad zaslužio pozitivne ocjene

Milijana Latinović
Dragan Stanković, pomoćnik direktora RUGIP-a za ekonomsko-finansijske poslove: Odgovoran rad zaslužio pozitivne ocjene

Pozitivno mišljenje revizora na finansijske izvještaje Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) za prošlu godinu rezultat je predanog rada rukovodstva i svih zaposlenih, istakao je pomoćnik direktora RUGIP-a za ekonomsko-finansijske poslove Dragan Stanković.

On je podsjetio da RUGIP drugu godinu zaredom dobija pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za finansijske izvještaje.

- RUGIP ima 64 organizacione jedinice raspoređene na teritoriji RS, kao i veliki broj transakcija koje se obavljaju posredstvom tri organizaciona fonda i jedne jedinice za implementaciju projekta Svjetske banke, zbog čega je vrlo teško dobiti pozitivne ocjene. Pozitivno mišljenje revizora značajno je i zbog činjenice da RUGIP sprovodi milionske nabavke, kako za potrebe vlastitog rada, tako i za angažovanje geodetskih organizacija, koje prema Zakonu o premjeru i katastru obavljaju dio geodetskih radova - rekao je Stanković.

GLAS: Kakve su preporuke Glavne službe za reviziju javnog sektora RS za naredni period?

STANKOVIĆ: Dobili smo ukupno šest preporuka, koje ćemo, kao i prethodnih godina, nastojati da potpuno ispoštujemo i nastaviti da radimo u skladu sa pozitivnim pravnim propisima, domaćinski i ekonomično, u interesu svih građana Srpske. Pozitivno mišljenje za finansijsko poslovanje i mišljenje s rezervom o usklađenosti obavezuje nas da dodatno unaprijedimo rad.

GLAS: Revizori vam ponovo zamjeraju zapošljavanje na određeno vrijeme duže od šest mjeseci, kako to komentarišete?

STANKOVIĆ: Treba imati na umu da je zbog specifične vrste posla, nesmetanog pružanja usluga građanima i projekata koje RUGIP realizuje nekada nemoguće angažovanje kadrova ograničiti na šest mjeseci. Na rješavanju ovog pitanja RUGIP kontinuirano radi. On je ranijih godina imao i više od 150 angažovanih na ovaj način, te smanjenje na 62 govori o opredjeljenju da i ova preporuka u potpunosti bude ispoštovana. Riječ je o visokoobrazovanom kadru sa iskustvom geodetske i pravne struke.

GLAS: Prema revizorskom izvještaju sudski postupci koji se vode protiv RUGIP-a vrijednosti su oko 4,8 miliona KM. Kako to komentarišete?

STANKOVIĆ: Važno je znati i da je RUGIP dobio sporove vrijednosti 3,9 miliona KM, a da bi trebalo da dobije i naknadu štete u iznosu od oko pola miliona KM. S obzirom na obim i vrstu posla koji radimo na teritoriji cijele Srpske, sudski sporovi su neminovnost. Ono što mi procjenjujemo jeste da sudski sporovi neće prouzrokovati značajniju materijalnu štetu po RUGIP u narednom periodu.

Projekti

GLAS: RUGIP realizuje i nekoliko donatorskih projekata, kakvo je mišljenje donatora o korišćenju tog novca?

STANKOVIĆ: U saradnji sa vladama Švedske, Holandije, Norveške i zemljama regiona realizujemo nekoliko različitih projekata. Naši partneri još nikada nisu imali primjedbe na trošenje novca predviđenog za te namjene. Nama je posebno važno što je nadzorni tim Svjetske banke, koji dolazi dva puta godišnje, zadovoljan svim aspektima projekta “Registracija nepokretnosti” koji sprovodi RUGIP, a koji se finansira i sredstvima Svjetske banke. Riječ je o projektu koji se odnosi na uspostavljanje jedinstvene evidencije o nepokretnostima, a što je istorijski važan projekat za Srpsku i projekat od opšteg interesa. Svjetska banka za ovaj projekat angažuje i nezavisne revizorske kuće, koje su za projekat davale pozitivno mišljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana