Dodik i Kalabuhov obišli srpsko-ruski hram u izgradnji

GS
Dodik i Kalabuhov obišli srpsko-ruski hram u izgradnji

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov posjetili su danas u Banjaluci srpsko-ruski hram u izgradnji.

Srpsko-ruski hram i duhovno-kulturni centar u Banjaluci gradi se u čast porodice Romanov.

Kao prototip budućeg hrama izabran je nekadašnji Hram Čuda arhangela Mihaila, sagrađen 1358. godine, koji se nalazio u Kremlju.

Temelji hrama osveštani su 2018. godine.

Prethodno, Dodik i Kalabuhov su održali sastanak u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Rusko-srpski hram u izgradnji je simbol volje srpskog naroda i bratskog odnosa sa ruskim narodom, te da će Republika Srpska, kao i do sada, nastaviti da podržava izgradnju ovog kapitalnog objekta, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je istakao da odnos srpskog i ruskog naroda ne može da nestane bez obzira na razne namjere i priče o navodnom malignom ruskom uticaju, jer srpski narod doživljava ruski narod i Rusiju prijateljima i nema nijedan razlog da sumnja u to, što se ne bi moglo reći za određene zapadne zemlje koje daju milione dolara za rušenje "ruskog uticaja".

"Da nije bilo uporne borbe srpskog naroda već 30 godina, od postojanja Republike Srpske i više, Srpska bi bila eliminisana voljom zapadnih sila, prije svega SAD, Velike Britanije i EU. Oni znaju da to ne mogu, ali pokušavaju da oskrnave Republiku", rekao je Dodik novinarima.

Nakon posjete rusko-srpskom hramu u izgradnji, Dodik je naveo da je Srpska dala već 20 miliona KM za izgradnju hrama.

"Imamo obećanja ruskih privrednika da će pomoći unutrašnje uređenje hrama. Kada prođe ljeto i napravi se krov razgovaraćemo o unutrašnjem uređenju. Doći će stručnjaci iz Rusije i odrediće nivo i standard koji će nesumnjivo biti najviši mogući. Ovo je kapitalni objekat koji će Banjaluci dati još jedno prepoznatljivo mjesto", istakao je Dodik.

On je podsjetio da je ideja o izgradnji hrama nastala još na kraju Prvog svjetskog rata, ali da se ni nakon 100 godina nije odustalo od nje."To govori o istrajnosti, opredjeljenju, povezanosti", objasnio je Dodik.

Kalabuhov je poručio danas da je rusko-srpski hram u izgradnji u Banjaluci čedo dva naroda i istakao da je zadovoljan dinamikom izgradnje.

Nakon posjete hramu, Kalabuhov je rekao novinarima da je zadovoljan radovima i da očekuje da ovaj objekat brzo bude i otvoren.

On je naveo da je prije posjete hramu razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o njegovoj posjeti Rusiji i sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, te da slijedi realizacija dogovorenog.

Protojerej Dragan Maksimović rekao je da se izgradnja hrama i duhovno-kulturnog centra odvija zadovoljavajućom dinamikom.

"Pred kraj godine očekujemo zakrovljenje, a naredne unutrašnje uređenje. Insistiramo i radimo na kvalitetu", rekao je Maksimović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana