Додик и Калабухов обишли српско-руски храм у изградњи

ГС
Додик и Калабухов обишли српско-руски храм у изградњи

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик и амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов посјетили су данас у Бањалуци српско-руски храм у изградњи.

Српско-руски храм и духовно-културни центар у Бањалуци гради се у част породице Романов.

Као прототип будућег храма изабран је некадашњи Храм Чуда архангела Михаила, саграђен 1358. године, који се налазио у Кремљу.

Темељи храма освештани су 2018. године.

Претходно, Додик и Калабухов су одржали састанак у Административном центру Владе Републике Српске.

Руско-српски храм у изградњи је симбол воље српског народа и братског односа са руским народом, те да ће Република Српска, као и до сада, наставити да подржава изградњу овог капиталног објекта, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је истакао да однос српског и руског народа не може да нестане без обзира на разне намјере и приче о наводном малигном руском утицају, јер српски народ доживљава руски народ и Русију пријатељима и нема ниједан разлог да сумња у то, што се не би могло рећи за одређене западне земље које дају милионе долара за рушење "руског утицаја".

"Да није било упорне борбе српског народа већ 30 година, од постојања Републике Српске и више, Српска би била елиминисана вољом западних сила, прије свега САД, Велике Британије и ЕУ. Они знају да то не могу, али покушавају да оскрнаве Републику", рекао је Додик новинарима.

Након посјете руско-српском храму у изградњи, Додик је навео да је Српска дала већ 20 милиона КМ за изградњу храма.

"Имамо обећања руских привредника да ће помоћи унутрашње уређење храма. Када прође љето и направи се кров разговараћемо о унутрашњем уређењу. Доћи ће стручњаци из Русије и одредиће ниво и стандард који ће несумњиво бити највиши могући. Ово је капитални објекат који ће Бањалуци дати још једно препознатљиво мјесто", истакао је Додик.

Он је подсјетио да је идеја о изградњи храма настала још на крају Првог свјетског рата, али да се ни након 100 година није одустало од ње."То говори о истрајности, опредјељењу, повезаности", објаснио је Додик.

Калабухов је поручио данас да је руско-српски храм у изградњи у Бањалуци чедо два народа и истакао да је задовољан динамиком изградње.

Након посјете храму, Калабухов је рекао новинарима да је задовољан радовима и да очекује да овај објекат брзо буде и отворен.

Он је навео да је прије посјете храму разговарао са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком о његовој посјети Русији и састанку са руским предсједником Владимиром Путином, те да слиједи реализација договореног.

Протојереј Драган Максимовић рекао је да се изградња храма и духовно-културног центра одвија задовољавајућом динамиком.

"Пред крај године очекујемо закровљење, а наредне унутрашње уређење. Инсистирамо и радимо на квалитету", рекао је Максимовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана