DNS: Nekažnjeni masakr vojnika JNA - tamna mrlja pravosuđa u BiH

Srna
DNS: Nekažnjeni masakr vojnika JNA - tamna mrlja pravosuđa u BiH

BANjALUKA - Činjenica da prvi ratni zločini u BiH ni danas nisu kažnjeni i procesuirani, pa ni svirepi masakr vojnika JNA koji su u skladu sa sporazumom mirno napuštali Tuzlu, jasno govori da zadatak pravosuđa BiH nisu zakon i pravda nego pisanje lažne istorije, satanizacija jednog naroda i viktimizacija drugog, saopšteno je iz DNS-a.

“Dvadeset i deveta godišnjica od nekažnjenog masakra vojnika JNA na Brčanskoj malti u Tuzli sramota je na obrazu BiH i tamna mrlja pravosuđa BiH”, ocijenili su iz DNS-a.

U ovoj stranci smatraju da je, da bi se došlo do potpune istine o tragičnom sukobu devedesetih godina prošlog vijeka, jedini ispravan put bio da se krene sa hronološkim procesuiranjem zločina.

“Nažalost, danas više nemamo iluzija da su prvi razni zločini u BiH – zločin nad civilima u Sijekovcu, Dobrovoljačka i Tuzlanska kolona, ostali neprocesuirani radi skrivanja istorijskih istina i satanizacije srpskog naroda, radi određenih političkih ciljeva što nikada ne smijemo zaboraviti”, ukazali su iz DNS-a.

U saopštenju je navedeno da DNS izražava saučešće porodicama svih stradalih i ističe obavezu svih u Republici Srpskoj da nikada ne zaborave ove zločine da - da se ne bi ponovili.

“Njima neka je vječni pokoj i slava, a nama dovijeka opomena da pamtimo sve žrtve našeg naroda!”, poručili su iz DNS-a.

U Bijeljini je danas obilježeno 29 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni, kojem su prisustvovale porodice žrtava, prijatelji, sugrađani, borci, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predstavnici gradskih vlasti te organizacija i udruženja proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu. Tada su ubijena 54 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna”, izvršen je iz zasjede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te “Zelenih beretki”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana