ДНС: Некажњени масакр војника ЈНА - тамна мрља правосуђа у БиХ

Срна
ДНС: Некажњени масакр војника ЈНА - тамна мрља правосуђа у БиХ

БАЊАЛУКА - Чињеница да први ратни злочини у БиХ ни данас нису кажњени и процесуирани, па ни свирепи масакр војника ЈНА који су у складу са споразумом мирно напуштали Тузлу, јасно говори да задатак правосуђа БиХ нису закон и правда него писање лажне историје, сатанизација једног народа и виктимизација другог, саопштено је из ДНС-а.

“Двадесет и девета годишњица од некажњеног масакра војника ЈНА на Брчанској малти у Тузли срамота је на образу БиХ и тамна мрља правосуђа БиХ”, оцијенили су из ДНС-а.

У овој странци сматрају да је, да би се дошло до потпуне истине о трагичном сукобу деведесетих година прошлог вијека, једини исправан пут био да се крене са хронолошким процесуирањем злочина.

“Нажалост, данас више немамо илузија да су први разни злочини у БиХ – злочин над цивилима у Сијековцу, Добровољачка и Тузланска колона, остали непроцесуирани ради скривања историјских истина и сатанизације српског народа, ради одређених политичких циљева што никада не смијемо заборавити”, указали су из ДНС-а.

У саопштењу је наведено да ДНС изражава саучешће породицама свих страдалих и истиче обавезу свих у Републици Српској да никада не забораве ове злочине да - да се не би поновили.

“Њима нека је вјечни покој и слава, а нама довијека опомена да памтимо све жртве нашег народа!”, поручили су из ДНС-а.

У Бијељини је данас обиљежено 29 година од злочина над припадницима ЈНА у Тузланској колони, којем су присуствовале породице жртава, пријатељи, суграђани, борци, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, представници градских власти те организација и удружења проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну. Тада су убијена 54 војника, а 44 су рањена.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне “Хусинска буна”, извршен је из засједе.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те “Зелених беретки”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана