Demografska obnova prioritet cijelog društva

Anita Janković-Rečević
Demografska obnova prioritet cijelog društva

Banjaluka - Nacionalni program demografske obnove mora da bude najvažnije pitanje kompletnog društva u Republici Srpskoj, a važan partner vlasti u stvaranju boljeg ambijenta za život su mediji, čiji je zadatak da snažnije promovišu porodicu i porodične vrijednosti.

Istaknuto je to na radnom sastanku “Uloga i značaj medija u procesu demografske obnove”, koji je u srijedu održan u prostorijama Vlade RS, a koji je okupio predstavnike Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, demografe, te glavne urednike i novinare medijskih kuća u Srpskoj.

Ministarka porodice, omladine i sporta RS Sonja Davidović istakla je da su nadležni svjesni demografske slike i da ne bježe od stvarnosti, naglasivši da Vlada ozbiljno radi na novim mjerama koje bi trebalo da podstaknu mlade da formiraju porodicu i planiraju budućnost u Srpskoj.

- Radimo na kreiranju budžeta za narednu godinu, koji će sadržati sve nove mjere. One finansijske prirode će se odnositi na direktnu podršku mladima, porodici i roditeljstvu, a biće tu i nekoliko mjera nematerijalne prirode - rekla je Davidovićeva i naglasila da će nove mjere javnosti biti predstavljene u januaru iduće godine.

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Draško Marinković istakao je da su mediji veoma dobro upoznati sa aktuelnom demografskom situacijom te da je važno da se aktivno uključe u proces sprovođenja populacione politike.

- Za medije nema bitnijeg pitanja. Nadležne institucije su prepoznale problem, uvaženo je mišljenje struke koja je napravila analizu i modele po kojima treba djelovati, a uloga medija u tom procesu je da prenesu prave vrijednosti - rekao je Marinković i dodao da je na medijskom nebu potrebno više tematskih emisija koje bi mijenjale populacionu klimu i doprle do što većeg broja entuzijasta koji žele dobro ovom društvu.

Istakao je da je demografska slika RS veoma kompleksna, a da su glavni faktori koji je limitiraju nedovoljno rađanje, povećano starenje stanovništva i migracije. Prezentujući rezultate istraživanja u vezi sa demografskom slikom Srpske Marinković je istakao da je prirodna depopulacija počela 2002. godine, a da se negativan migracioni saldo na ovim prostorima bilježi od 1960. godine. On je istakao da su pozitivan prirodni priraštaj u RS lani imali samo Banjaluka i Istočno Sarajevo i da je za pet godina broj stanovnika smanjen za 23.277, a da je prosječna starost građana dostigla 43 godine.

- Ne treba očekivati da se prirodni priraštaj uskoro poboljša, jer nema te mjere koja za kratko vrijeme može popraviti fertilitet. Treba da se prilagodimo situaciji i probamo mijenjati ono što se može - kazao je Marinković i naveo da bi jedna od mogućih mjera mogla biti 15 dana plaćenog odsustva očevima po rođenju djeteta. Naglasio je da cilj demografske obnove nije da daje sugestiju ljudima koliko treba da imaju djece, nego da afirmiše ljude koji put da izaberu.

- Ne možemo vratiti nivo rađanja koji su imale naše bake, ali ljudima možemo sugerisati da su djeca budućnost - zaključio je Marinković.

Kampanje

Jedna od aktivnosti koju Ministarstvo porodice, omladine i sporta realizuje u sklopu Nacionalnog programa demografske obnove, koji je pokrenula predsjednica RS Željka Cvijanović, je kampanja “Puna podrška porodici”, čiji je cilj da podsjeti na značaj porodice i očuvanje porodičnih vrijednosti. U planu je i druga kampanja koja će promovisati uspješne mlade talente koji svoj život žele graditi u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana