Демографска обнова приоритет цијелог друштва

Анита Јанковић-Речевић
Демографска обнова приоритет цијелог друштва

Бањалука - Национални програм демографске обнове мора да буде најважније питање комплетног друштва у Републици Српској, а важан партнер власти у стварању бољег амбијента за живот су медији, чији је задатак да снажније промовишу породицу и породичне вриједности.

Истакнуто је то на радном састанку “Улога и значај медија у процесу демографске обнове”, који је у сриједу одржан у просторијама Владе РС, а који је окупио представнике Министарства породице, омладине и спорта РС, демографе, те главне уреднике и новинаре медијских кућа у Српској.

Министарка породице, омладине и спорта РС Соња Давидовић истакла је да су надлежни свјесни демографске слике и да не бјеже од стварности, нагласивши да Влада озбиљно ради на новим мјерама које би требало да подстакну младе да формирају породицу и планирају будућност у Српској.

- Радимо на креирању буџета за наредну годину, који ће садржати све нове мјере. Оне финансијске природе ће се односити на директну подршку младима, породици и родитељству, а биће ту и неколико мјера нематеријалне природе - рекла је Давидовићева и нагласила да ће нове мјере јавности бити представљене у јануару идуће године.

Професор Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци Драшко Маринковић истакао је да су медији веома добро упознати са актуелном демографском ситуацијом те да је важно да се активно укључе у процес спровођења популационе политике.

- За медије нема битнијег питања. Надлежне институције су препознале проблем, уважено је мишљење струке која је направила анализу и моделе по којима треба дјеловати, а улога медија у том процесу је да пренесу праве вриједности - рекао је Маринковић и додао да је на медијском небу потребно више тематских емисија које би мијењале популациону климу и допрле до што већег броја ентузијаста који желе добро овом друштву.

Истакао је да је демографска слика РС веома комплексна, а да су главни фактори који је лимитирају недовољно рађање, повећано старење становништва и миграције. Презентујући резултате истраживања у вези са демографском сликом Српске Маринковић је истакао да је природна депопулација почела 2002. године, а да се негативан миграциони салдо на овим просторима биљежи од 1960. године. Он је истакао да су позитиван природни прираштај у РС лани имали само Бањалука и Источно Сарајево и да је за пет година број становника смањен за 23.277, а да је просјечна старост грађана достигла 43 године.

- Не треба очекивати да се природни прираштај ускоро побољша, јер нема те мјере која за кратко вријеме може поправити фертилитет. Треба да се прилагодимо ситуацији и пробамо мијењати оно што се може - казао је Маринковић и навео да би једна од могућих мјера могла бити 15 дана плаћеног одсуства очевима по рођењу дјетета. Нагласио је да циљ демографске обнове није да даје сугестију људима колико треба да имају дјеце, него да афирмише људе који пут да изаберу.

- Не можемо вратити ниво рађања који су имале наше баке, али људима можемо сугерисати да су дјеца будућност - закључио је Маринковић.

Кампање

Једна од активности коју Министарство породице, омладине и спорта реализује у склопу Националног програма демографске обнове, који је покренула предсједница РС Жељка Цвијановић, је кампања “Пуна подршка породици”, чији је циљ да подсјети на значај породице и очување породичних вриједности. У плану је и друга кампања која ће промовисати успјешне младе таленте који свој живот желе градити у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана