Delegacija Trebinja posjetila Zrenjanin, grad pobratim

Srna
Delegacija Trebinja posjetila Zrenjanin, grad pobratim

BEOGRAD - Delegacija grada Trebinja je, u sklopu manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”, posjetila grad pobratim Zrenjanin, gdje su istaknuti prijateljstvo i bratski odnosi.

Delegaciju Trebinja, predvođenu gradonačelnikom Mirkom Đurićem i šefom Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađenom Cicovićem, primio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Salapura je rekao da je duboko ukorijenjena tradicija prijateljstva Zrenjanina sa Republikom Srpskom i sa bratskim gradovima Trebinjem, Bijeljinom, Laktašima.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić predstavio je potencijale svog grada, te pomenuo i odličnu saradnju na državnom nivou, ali i saradnju dva bratska grada - Trebinja i Zrenjanina.

Cicović je istakao da je Zrenjanin svih devet godina, koliko se manifestacija organizuje, dao nesebičnu podršku i za to je zahvalio gradonačelniku i njegovim saradnicima.

“Posebno je zadovoljstvo što ćemo iduće godine, slaveći 30 Republike Srpske, slaviti i 10 godina ove manifestacije. Na privrednom forumu su predstavnici Vlade Srbije istakli da je ovo jedna od značajnijih manifestacija koja je, prije svega, u funkciji onoga zbog čega mi i postojimo u Beogradu, a to je jačanje saradnje”, rekao je Cicović

On je dodao da se “Dani Srpske u Srbiji” ove godine organizuju u 11 gradova u Srbiji, a novina u odnosu na prethodnu godinu je i ta što će stalni dio manifestacije postati program saradnje gradova i opština Republike Srpske i Srbije.

“Ove godine pokrećemo nove inicijative, kao u Sečnju gdje imamo projekat bratimljena sa Drvarom, da dobrim primjerima iz dosadašnjeg perioda, kao što je saradnja Zrenjanina i Trebinja, pokažemo da je to put kojim treba da idemo. Najvažnije je naše jedinstvo i da svi koji radimo ovaj posao budemo svjesni činjenice da Srpskoj nikada nije nedostajalo pomoći i saradnje iz Srbije”, rekao je Cicović i dodao da je jednako važno i očuvanje nacionalnog identiteta.

Kada je u pitanju ekonomija, šef Predstavništva je istakao da je saradnja i na tom polju značajno ojačana u posljednjih deset godina, te podsjetio da nema grada ili opštine u Republici Srpskoj u kome Srbija nije isfinansirala projekte ili ih je pomogla u saradnji sa Vladom Republike Srpske.

Gosti i domaćini su u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” zajedno pogledali predstavu Gradskog pozorišta Trebinja “Siromašni Romeo”, rađenu po tekstu Tode Nikoletića.

Adaptacija i režija Željko Milošević. Uloge Milica Salata, Milana Ninković, Sara Tomić, David Popadić, Ana Miladinović, Tadija Karanac, Boris Glušac, Anastasija Vanović, Vojislav Elez, Ivana Ćeranić i Anđela Brnjoš.

U delegaciji Zrenjanina su bili i Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika i Bojan Vučurević, načelnik odjeljenja za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo.

Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” održana je danas u Banatu, u gradovima Zrenjanin, Sečanj i Kikinda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana