Crveni karton za 14.600 pijanih vozača

Anita Janković-Rečević
Crveni karton za 14.600 pijanih vozača

BANjALUKA - Da pooštrene kazne i brojne kampanje protiv vožnje u pijanom stanju nedovoljno utiču na svijest vlasnika četvorotočkaša u Srpskoj svjedoči podatak da je policija za devet mjeseci ove godine iz saobraćaja isključila više od 14.600 pijanih vozača, što je za oko 36 odsto više u odnosu na isti period lani.

Iako brojna istraživanja pokazuju da je kombinacija alkohola i vožnje kobna, stiče se utisak da veliki broj vozača u Republici Srpskoj ne mari za sopstveni život.

Da ni brojni apeli stručnjaka da nema trezvene vožnje u pijanom stanju te da nijedna čašica nije bezopasna nisu urodili plodom svjedoče najnoviji podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, prema kojima je za devet mjeseci ove godine iz saobraćaja isključen 18.421 vozač, a najčešći razlozi za to su bili vožnja u alkoholisanom stanju, te neposjedovanje vozačke dozvole. 

- Od ukupnog broja isključenih vozača, njih 14.612 je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, dok je u istom periodu prošle godine iz istog razloga bilo isključeno 10.750 vozača - rekli su u MUP-u i dodali da je najviše vozača iskučeno na području policijskih uprava Banjaluke, Bijeljine, Doboja, Prijedora i Istočnog Sarajeva.

Da je na terenu previše pijanih vozača pokazuje i statistika Policijske uprave Doboj, prema kojoj je od januara do septembra iz saobraćaja isključeno 3.547 vozača, a od čega zbog alkohola njih 2.722. 

Slična situacija je i na području Policijske uprave Mrkonjić Grad, gdje je u proteklih devet mjeseci crveni karton dobilo 1.019 vozača, od čega njih 948 ili 93,03 odsto zbog vožnje u pijanom stanju.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže da su brojke policije alarmantne te da se stiče utisak da je alkohol veliki problem vozača, koji siju strah na putevima rizikujući svoj, ali i tuđe živote. 

- 14.600 isključenih vozača je zaista ogroman broj, ali se nadam da je to rezultat povećanog broja kontrola policije. Ohrabruje to što se iz godine u godinu smanjuje broj saobraćajnih nesreća koje prouzrokuju pijani vozači - rekao je Radović. 

On je istakao da se trenutno širom Srpske sprovode kontrole, koje će poslužiti za dobijanje republičkih indikatora u vezi sa alkoholom. 

- Posao obavlja Saobraćajni fakultet iz Doboja u saradnji sa MUP-om RS, a agencija sve finansira. Nabavili smo 44 najsavremenija uređaja sa takozvanim pasivnim modom, gdje vozači ne moraju duvati nego je dovoljno samo da prinesu aparat ustima i da on pokaže da li imaju alkohola u organizmu. Rezultati, za koje očekujemo da će biti gotovi do kraja godine, pokazaće koliko u saobraćaju ima pijanih na 100 vozača - rekao je Radović i dodao da će se Srpska kada dobije rezultate indikatora moći uporediti sa zemljama okruženja.
 

Vozila

U MUP-u Srpske kažu da je policija za devet mjeseci ove godine iz saobraćaja isključila 4.382 vozila, što je za 15,9 odsto više u odnosu na isti period lani, kada su isključena 3.782. 

- Najčešći razlog za isključenje vozila iz saobraćaja bio je istek registracije iznad 30 dana te tehnička neispravnost - kazali su u MUP-u. 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana