Црвени картон за 14.600 пијаних возача

Анита Јанковић-Речевић
Црвени картон за 14.600 пијаних возача

БАЊАЛУКА - Да пооштрене казне и бројне кампање против вожње у пијаном стању недовољно утичу на свијест власника четвороточкаша у Српској свједочи податак да је полиција за девет мјесеци ове године из саобраћаја искључила више од 14.600 пијаних возача, што је за око 36 одсто више у односу на исти период лани.

Иако бројна истраживања показују да је комбинација алкохола и вожње кобна, стиче се утисак да велики број возача у Републици Српској не мари за сопствени живот.

Да ни бројни апели стручњака да нема трезвене вожње у пијаном стању те да ниједна чашица није безопасна нису уродили плодом свједоче најновији подаци Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, према којима је за девет мјесеци ове године из саобраћаја искључен 18.421 возач, а најчешћи разлози за то су били вожња у алкохолисаном стању, те непосједовање возачке дозволе. 

- Од укупног броја искључених возача, њих 14.612 је искључено због вожње под утицајем алкохола, док је у истом периоду прошле године из истог разлога било искључено 10.750 возача - рекли су у МУП-у и додали да је највише возача искучено на подручју полицијских управа Бањалуке, Бијељине, Добоја, Приједора и Источног Сарајева.

Да је на терену превише пијаних возача показује и статистика Полицијске управе Добој, према којој је од јануара до септембра из саобраћаја искључено 3.547 возача, а од чега због алкохола њих 2.722. 

Слична ситуација је и на подручју Полицијске управе Мркоњић Град, гдје је у протеклих девет мјесеци црвени картон добило 1.019 возача, од чега њих 948 или 93,03 одсто због вожње у пијаном стању.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић каже да су бројке полиције алармантне те да се стиче утисак да је алкохол велики проблем возача, који сију страх на путевима ризикујући свој, али и туђе животе. 

- 14.600 искључених возача је заиста огроман број, али се надам да је то резултат повећаног броја контрола полиције. Охрабрује то што се из године у годину смањује број саобраћајних несрећа које проузрокују пијани возачи - рекао је Радовић. 

Он је истакао да се тренутно широм Српске спроводе контроле, које ће послужити за добијање републичких индикатора у вези са алкохолом. 

- Посао обавља Саобраћајни факултет из Добоја у сарадњи са МУП-ом РС, а агенција све финансира. Набавили смо 44 најсавременија уређаја са такозваним пасивним модом, гдје возачи не морају дувати него је довољно само да принесу апарат устима и да он покаже да ли имају алкохола у организму. Резултати, за које очекујемо да ће бити готови до краја године, показаће колико у саобраћају има пијаних на 100 возача - рекао је Радовић и додао да ће се Српска када добије резултате индикатора моћи упоредити са земљама окружења.
 

Возила

У МУП-у Српске кажу да је полиција за девет мјесеци ове године из саобраћаја искључила 4.382 возила, што је за 15,9 одсто више у односу на исти период лани, када су искључена 3.782. 

- Најчешћи разлог за искључење возила из саобраћаја био је истек регистрације изнад 30 дана те техничка неисправност - казали су у МУП-у. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана