Čović: Nisam odgovoran, svi treba da mi budu zahvalni

Ž. D.
Čović: Nisam odgovoran, svi treba da mi budu zahvalni

Mostar - Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da ne postoji njegova odgovornost za katastrofalno stanje u fabrici “Aluminij”, već da svi treba da mu budu zahvalni što je firma radila protekle četiri godine.

- Postoji puno modaliteta da se naprave snažni iskoraci. Dogovorili smo da djelujemo kroz Sindikat, Upravni i Nadzorni odbor. S te strane ne bih želio da se stvari izmjeste iz te pozicije djelovanja - kazao je juče Čović.

Konstatovao je da nije bilo svejedno doći među ljude u “Aluminiju”.

- Ne postoji nikakva moja lična moralna odgovornost. Ako je nekom trebalo zahvaliti posljednjih četiri-pet godina, onda sam to ja. To su prokomentarisali ljudi iz uprave. Oni su uglavnom zvali Dragana da pitaju može li se nešto premostiti - istakao je Čović.

Dodao je da se mora znati ko je šta radio u “Aluminiju” posljednjih 20 godina.

- U narednih sedam-osam dana imaćemo jasniju sliku šta se može uraditi za mjesec, godinu ili duže. Oni koji danas pokušavaju, koji su isisavali milione - oni neće zaštititi svoju poziciju. Dragan nikad nikog nije zaposlio u “Aluminiju” proteklih 15-20 godina - kazao je Čović.

Naveo je da se to da srediti na zdravim ekonomskim osnovama, ali da je najvažnije da 900 radnika neće ostati ugroženo i da će za njih tražiti rješenja.

Predsjednik Nadzornog odbora “Aluminija” Zdenko Klepić i predstavnik Sindikata Pero Bebek održali su juče sastanak s Draganom Čovićem u zgradi preduzeća, poručivši da stečaj nije prioritetna opcija.

- Stečaj nije prioritetan jer smo dobili dodatnih šest mjeseci. Produžetak nastavka konsolidacije je došao iz Vlade - kazao je Klepić.

Dodao je da su na sastanku dobili analizu neformalnog karaktera.

- Računica pokazuje da je moguć održiv model za livnicu. Idemo korak po korak, uradiće se to i za elektrolizu. Planovi su jedno, realizacija drugo - kazao je Klepić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana