BiH od EU dobila 70 miliona evra pomoći za energetsku stabilnost

Tanjug
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Evropska komisija odobrila je 70 miliona evra pomoći Bosni i Hercegovini za suočavanje s posljedicama poremećaja na tržištu energenata koje je izazvala ruska agresija na Ukrajinu, saopšteno je danas iz Delegacije EU u Sarajevu.

Navodi se da je iz sjedišta EK Bosni i Hercegovini dostavljen potpisan sporazum o finansiranju paketa energetske podrške u vrijednosti od 70 miliona evra kroz koji će se pružiti pomoć najugroženijim domaćinstvima u toj zemlji u suočavanju s rastućim cenama i obezbijediti podrška energetskoj tranziciji.

Isplata prvog dijela pomoći od 63 miliona evra će biti uslovljena pozitivnom ocjenom Evropske komisije o provođenju mjera vezanih za energetsku tranziciju zemlje, što ih je Savjet ministara BiH usvojilo u decembru prošle godine.

"Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine doveo je do značajnog povećanja cijena domaćinstvima, uključujući račune za energente. Evropska unija je odani prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, a paket energetske podrške osmišljen je da pomogne zemlji u suočavanju s trenutnim izazovima", izjavio je šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

Satler je pojasnio da će najugroženije porodicie dobiti  više od dvije trećine svih sredstava dodijeljenih BiH, dok će ostatak biti usmjeren ka poboljšanju energetske efikasnosti u domaćinstvima i privatnom sektoru, prenosi Hina.

Paket energetske podrške zapadnom Balkanu najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon derj Lajen tokom svoje posjete regionu oktobra prošle godine. Tim  paketom za ove namjene osigurano je ukupno milijardu evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana