БиХ од ЕУ добила 70 милиона евра помоћи за енергетску стабилност

Танјуг
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Европска комисија одобрила је 70 милиона евра помоћи Босни и Херцеговини за суочавање с посљедицама поремећаја на тржишту енергената које је изазвала руска агресија на Украјину, саопштено је данас из Делегације ЕУ у Сарајеву.

Наводи се да је из сједишта ЕК Босни и Херцеговини достављен потписан споразум о финансирању пакета енергетске подршке у вриједности од 70 милиона евра кроз који ће се пружити помоћ најугроженијим домаћинствима у тој земљи у суочавању с растућим ценама и обезбиједити подршка енергетској транзицији.

Исплата првог дијела помоћи од 63 милиона евра ће бити условљена позитивном оцјеном Европске комисије о провођењу мјера везаних за енергетску транзицију земље, што их је Савјет министара БиХ усвојило у децембру прошле године.

"Агресорски рат Русије против Украјине довео је до значајног повећања цијена домаћинствима, укључујући рачуне за енергенте. Европска унија је одани пријатељ и партнер Босне и Херцеговине, а пакет енергетске подршке осмишљен је да помогне земљи у суочавању с тренутним изазовима", изјавио је шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.

Сатлер је појаснио да ће најугроженије породицие добити  више од двије трећине свих средстава додијељених БиХ, док ће остатак бити усмјерен ка побољшању енергетске ефикасности у домаћинствима и приватном сектору, преноси Хина.

Пакет енергетске подршке западном Балкану најавила је предсједница Европске комисије Урсула фон дерј Лајен током своје посјете региону октобра прошле године. Тим  пакетом за ове намјене осигурано је укупно милијарду евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана