Biće predložene mjere za Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida

Srna
Foto: ilustracija

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske saopštilo je da je upoznato o razlozima današnjeg štrajka upozorenja Sindikalne organizacije Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanju invalida Banjaluka, te da će na osnovu analize radne grupe pripremiti informaciju u kojoj će predložiti Vladi preduzimanje određenih mjera radi sanacije stanja.

U saopštenju se navodi da je Vlada prije štrajka upozorenja već preduzela konkretne mjere prema Centru i u decembru 2021. godine uplatila 142.274 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike koji su ispunili uslove za starosnu penziju, kao i 90.000 KM za nabavku repromaterijala i plaćanje dobavljača, kako bi se omogućilo nesmetano obavljanje djelatnosti.

- Prema odluci Sindikalne organizacije Centra o stupanju u štrajk upozorenja, zahtjevi se uglavnom odnose na redovnu isplatu bruto plata radnika, počevši od 1. januara, redovnoj uplati zaostalih doprinosa radnika, poboljšanju uslova rada i obnavljanju zastarjelih sredstava rada - precizirano je u saopštenju.

Iz Ministarstva napominju da su u prethodnom periodu održali nekoliko sastanaka sa predstavnicima Sindikalne organizacije i Nadzornog odbora Centra radi što potpunijeg sagledavanja stanja u Centru.

- U tom pravcu je formirana radna grupa od predstavnika ovog ministarstva, sindikalne organizacije i rukovodstva Centra, da sačini detaljnu informaciju o stanju u Centru za profesionalnu rehabilitaciju, na osnovu čega će ministarstvo pripremiti informaciju Vladi Republike Srpske, koja vrši funkciju Skupštine akcionara tog privrednog društva - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Sindikalna organizacija Centra zatražila inspekcijsku kontrolu u Centru za profesionalnu rehabilitaciju, što je proslijeđeno Republičkoj upravi za inspekcijske poslove koja je nadležna za ta pitanja te da se informacija o izvršenoj kontroli može zatražiti od navedene institucije.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite napominju da su Vlada Republike Srpske i njene institucije od 2012. godine do 31. decembra 2021. godine doznačile 2.607.505 KM, od čega samo u 2021. godini 507.029 KM.

U saopštenju se dodaje da su ova sredstva doznačena u svrhu investicionih ulaganja, isplate duga od 238.000 KM Upravi za indirektno oporezivanje BiH, za finansiranje osnovne djelatnosti profesionalne rehabilitacije, te za plaćanje dobavljača i obezbjeđivanje repromaterijala za obavljanje proizvodne djelatnosti.

Iz Ministarstva napominju da je riječ o akcionarskom društvu, u kojem direktora imenuje Nadzorni odbor Centra, a ne Vlada i da direktor odgovara Nadzornom odboru.

- Što se tiče kontrole trošenja sredstava koja su doznačena ovoj ustanovi od Vlade, postoje vidovi kontrole nadležnih organa, ali za njihovo zakonito trošenje isključivo odgovaraju direktor i Nadzorni odbor, jer je riječ o akcionarskom društvu, a ne o ustanovi - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana